• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zara plaatst donkere medewerkers achterin winkels

Zara plaatst donkere medewerkers achterin winkels

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Het is weer zo ver, Zara ligt onder vuur. De afgelopen jaren werd de retailer al beschuldigd van moderne slavernij. Ook had de keten een 'concentratiekamp T-shirt' met goudgele ster. Nu krijgt Zara het in de Verenigde Staten voor de kiezen. Het bedrijf zou discrimineren.

Volgens onderzoek van The Center for Popular Democracy behandelt de Spaanse modeketen werknemers en consumenten met een donkere huidskleur anders dan blanke klanten en personeelsleden. Dat staat in het rapport '. Stitched with Prejudice: Zara USA's Corporate Culture of Favoritism’.

251 medewerkers van zes Zara-winkels in New York werden ondervraagd voor het onderzoek. Ook was er een focusgroep van vijf medewerkers. Van de respondenten hadden 130 mensen een Latijns-Amerikaanse achtergrond, 59 medewerkers hadden een donkere huid, 34 waren blank, 12 mensen Aziatisch en 11 werden bestempeld met 'gemengd ras'. Het winkelpersoneel moest vragen beantwoorden over het werk in de winkel om te bepalen of ze te maken hadden met een vorm van rassendiscriminatie.

Hoewel Inditex, het moederbedrijf van Zara, zegt strenge regels te hebben een discriminatie van welke vorm dan ook, niet te tolereren, bleek uit de enquête dat medewerkers met een donkere huid tweemaal zo ontevreden waren met hun werk als de medewerkers met een lichtere huid. Eén medewerker zei dat zijn werktijden zo vaak verschuiven dat hij soms 60 procent verschil heeft in inkomen, van week tot week. Een andere medewerker met een donkere huid zei dat zijn uurloon wel is verhoogd naar 12 dollar per uur, maar dat hij sindsdien aanzienlijk minder uren werkt.

Volgens het rapport is er ook sprake van vriendjespolitiek bij de managers. De managers bepalen hoe de uren worden verdeeld, hoe werknemers worden behandeld en wie promotie krijgt. Dat zou vaak gebeuren op basis van ras. Ook zouden mensen met een donkere huidskleur vaak een plekje achterin de winkel krijgen. 68 procent van de medewerkers achterin de winkel heeft een donkere huidskleur. Deze medewerkers hebben ook het gevoel dat het management strenger op hen let.

Zara wordt beschuldigd van discriminatie in Verenigde Staten

Niet alleen de medewerkers hebben last van discriminatie, ook consumenten. Een onevenredig aantal klanten met een donkere huidskleur wordt volgens het rapport gemarkeerd als een potentiële dief. Iemand met een donkere huid heeft zeven keer meer kans te worden aangezien voor een potentiële dief. De medewerkers volgen de klant vervolgens door de winkel.

Connie Razza, directeur van The Center for Popular Democracy, is verbaasd, zegt ze tegen the Guardian. "Ik had een zekere mate van discriminatie verwacht, maar dat er zoveel ongelijkheid zou zijn tussen medewerkers, hun loonsverhogingen en werkuren had ik niet verwacht."

Zara onder vuur

Zara ontkent dat het bedrijf medewerkers en consumenten discrimineert. Volgens de modeketen is er juist een streng anti-discriminatie beleid in de Verenigde Staten. Ook herkent Zara niet wat de ondervraagde medewerkers zeggen. "We zijn een werkgever die staat voor gelijke kansen. Als er mensen niet tevreden zijn met hun werk, hebben we meerdere mogelijkheden om dat te laten onderzoeken," aldus een woordvoerder. Ook laat het bedrijf weten dat diversiteit en gelijke kansen één van de kernwaarden van het bedrijf zijn.

discriminatie
Inditex
racisme
Zara