• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • CBS: Nederland in top 5 van online shoppers in Europa

CBS: Nederland in top 5 van online shoppers in Europa

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Online shoppen is populair in Nederland, zo blijkt maar weer uit cijfers van het CBS. Nederland staat in de top vijf van de Europese landen waarin het grootste aandeel van de bevolking online winkelt. In 2017 winkelde namelijk 79 procent van de mensen tussen de 16 en 75 jaar online.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek naar ICT-gebruik van burgers en bedrijven in de EU naar aanleiding van vragen van omroep WNL. Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op 57 procent van de totale bevolking die in 2017 goederen of diensten online heeft gekocht. De meeste online shoppers bevinden zich in Groot-Brittannië, daar winkelde 82 procent van de bevolking online. Na Groot-Brittannië volgen Zweden, Denemarken en Luxemburg in de top vijf. Nederland sluit de top vijf af. Bij de zuiderburen, in België, heeft 60 procent van de bevolking in 2017 online gewinkeld. Roemenië staat van alle Europese landen op de laagste plek, met maar 16 procent

79 procent van Nederlanders kocht in 2017 online

De resultaten van het CBS zijn in strijd met de in juli gepubliceerde resultaten van het European Ecommerce Rapport 2018. Daar deelden Nederland en Zwitserland een gedeelde eerste plaats als het aankomt op het aandeel van de bevolking dat de afgelopen twaalf maanden online heeft gewinkeld. In beide landen ligt dit percentage op 82 procent, aldus het rapport. Dit verschil kan te duiden zijn met een andere periode die de twee onderzoeken hebben aangehouden, het CBS heeft zich specifiek gericht op 2017.

De populairste productgroep om online te kopen is kleding en sportartikelen. Meer dan de helft van Nederlanders kocht in 2017 dit soort producten online, aldus het CBS. Het European Ecommerce Rapport 2018 uit juli geeft eveneens aan dat kleding en sportproducten de meest verkochte categorie online is. In tien jaar is het percentage van de Nederlandse bevolking dat online kleding koopt verdrievoudigd, zo meldt het CBS. Alleen in Groot-Brittannië kochten meer mensen sportkleding online dan in Nederland.

De populariteit van online bestellen stijgt, zo meldt het CBS. De afgelopen tien jaar is het aandeel van de bevolking dat online bestelt flink gestegen. Het brengt echter ook genoeg problemen met zich mee, zo blijkt uit het onderzoek. 24 procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan te maken te hebben gehad met te late levering. Daarna volgen technische problemen, verkeerde of beschadigde goederen als de meest voorkomende problemen.

Beeld: Pixabay

CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek
E-commerce
Online Shoppen