• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Detailhandel Nederland: “Pas openingstijden aan op webwinkels”

Detailhandel Nederland: “Pas openingstijden aan op webwinkels”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

In het rapport dat Detailhandel Nederland vandaag heeft gepubliceerd roept de organisatie gemeenten op om de openingstijden van winkels te verruimen. Op deze manier zouden winkels beter kunnen concurreren met webwinkels.

Detailhandel Nederland geeft in het rapport gemeenten advies voor de gemeenteraadsverkiezingen die in 2018 plaatsvinden. De oproep om de openingstijden te verruimen heeft te maken met de continue bereikbaarheid van online retailers. “Webwinkels zijn 24/7 open, thuisbezorgen mag op zondag en wordt ook steeds meer gedaan,” meldt het rapport. De momenten wanneer de winkelier kan verdienen verschuiven steeds meer naar de avond en het weekend en daar zouden gemeenten rekening mee moeten houden meent Detailhandel Nederland. “Het is van belang dat er een gelijk speelveld is tussen verschillende winkelvormen en daar moeten winkeltijden in samenspraak met lokale winkeliers op worden aangepast.”

Naast de openingstijden brengt de organisatie ook de koopzondagen onder de aandacht van de bestuurders. “Bepaal met winkeliers of, en zo ja, hoeveel koopzondagen er moeten zijn.”

Verruiming openingstijden vanwege concurrente webwinkels

Eerder dit jaar kondigde de gemeente Amsterdam een proef aan met flexibele openingstijden. Winkels mogen dan 24 uur geopend zijn. De proef gaat in juli van start en betreft winkelstraten Kalverstraat, Nieuwendijk, Damrak en de Leidsestraat. De pilot werd geopperd door de partijen VVD en D66. De verruimde openingstijden zouden vooral voordelig zijn voor klanten zijn die overdag werken. Op dit moment zijn de winkels in deze straten geopend tot tien uur ‘s avonds. De proef zal een jaar duren en wordt elk kwartaal geëvalueerd.

”Niemand is verplicht om mee te doen,” zegt VVD’er Marja Ruigrok. D66-er Jan Patternotte in een persbericht: “De keuze moet aan de ondernemer worden overgelaten. Flexibele openingstijden zijn gemakkelijk voor Amsterdammers, maar het levert ook banen op en maakt de stad nog veiliger.” De proef is wisselend ontvangen onder Amsterdamse ondernemers.

Welke winkels in de genoemde straten langer open blijven is nog niet bekend, zegt Pauline Buurma van Ondernemersvereniging Kalverstraat. “Het is een hele klus om iedereen op één lijn te krijgen. Enkele hebben interesse getoond, maar je moet natuurlijk met meerdere winkels open zijn wil het zin hebben.” Wel verwacht ze dat openingstijden van 24 uur nooit zal gebeuren. “Twaalf uur, misschien net de nacht in,” voegt ze toe.

In totaal zijn 1.198 kledingwinkels gevestigd in Amsterdam die na een succesvolle proef hun deuren de gehele dag kunnen openen.

Beeld: FashionUnited

Detailhandel Nederland
Openingstijden