• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Factory Outlet Center Assen goedgekeurd door gemeenteraad

Factory Outlet Center Assen goedgekeurd door gemeenteraad

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De komst van een outletcentrum in Assen lijkt een stuk dichterbij. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de komst van Factory Outlet Center Assen.

Het Factory Outlet Center zal naast het TT Circuit gebouwd worden. De komst van het centrum is al een jaar een groot discussiepunt. De ondernemers uit de binnenstad en de middenstad zijn felle tegenstanders, omdat ze bang zijn dat de leegstand in de binnenstad alleen maar zal toenemen. De gemeente en Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe waren juist van mening dat het voor meer bezoekers en werkgelegenheid zou zorgen.

Initiatiefnemer Raymond Coronel vindt de voorwaarden die door de gemeenteraad gesteld zijn wel pittig. Zo moet het centrum dezelfde openingstijden als de binnenstad aanhouden. Op zondag zal het outletcentrum daardoor alleen open zijn van twaalf uur ‘s middags tot zes uur ‘s avonds. "Best lastig, omdat zo'n weekenddag juist veel mensen moet trekken," zegt Coronel tegen Dagblad van het Noorden.

Met groen licht vanuit de gemeenteraad is de komst van het centrum overigens nog niet veilig gesteld. Ook de provincie Drenthe moet er nog over beslissen, en vervolgens de provinciale Omgevingsvisie aanpassen. Daarna moet ook de raad van Assen het bestemmingsplan goedkeuren.

Coronel hoopt dat hij in 2017 kan starten met de bouw van Factory Outlet Center Assen. Verwacht wordt dat er zo’n 10.000 bezoekers per week op af zullen komen. Er wordt gerekend op 1,5 miljoen bezoekers per jaar, zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers.

INretail vindt dat de provincie Drenthe moet ingrijpen, omdat het effect van de outlet de hele noordelijke regio treft. “Het is intriest dat de gemeenteraad van Assen heeft gestemd vóór de komst van een factory outlet bij het TT circuit. Een kwart van de binnenstadwinkels komt leeg te staan voorspelt INretail. De leegstand is er nu al 18 procent. In andere stadskernen in ons land is dit gemiddeld 7,3 procent. De impact op de werkgelegenheid is enorm,” zegt INretail. “Honderden banen gaan structureel verloren en de volgende generatie draagt nog steeds de last van deze historische vergissing. De hele noordelijke regio gaat de impact van deze fatale fout ervaren.” Volgens de organisatie zijn de gevolgen groot. “Ook de binnensteden en dorpskernen in de wijde omgeving gaan de effecten ondervinden. De 60 tot 80 winkelunits in de geplande outlet (en in een volgende fase nog eens 35) zullen vooral mode, schoenen en sportassortiment verkopen. Uitgerekend deze branches vormen de trekkers naar een binnenstad.”

outletcentrum assen