• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Hema zet in op expansie in Frankrijk en Duitsland

Hema zet in op expansie in Frankrijk en Duitsland

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Als het aan Hema ligt, komen er honderden winkels bij in Frankrijk. Ook in Duitsland worden binnenkort weer winkels geopend - voor het eerst sinds zes jaar. Dat laat CEO Tjeerd Jegen weten aan de Telegraaf.

“We willen honderden winkels in Frankrijk openen. Hema is daar een hip merk en doet het uitstekend. Ons vlaggenschip aan de Rue Rivoli in Parijs zetten we drie keer meer om dan de vorige eigenaar,” zegt Jegen. In Duitsland heeft de CEo ook expansieplannen. “Er komen nieuwe winkels in Berlijn, München, Hamburg en Keulen. We leerden van onze Duitse online verkopen, dat er een behoefte aan is.” Inmiddels wordt de Duitse omzet voor een derde bepaald door e-commerce.

De webwinkel doet het sowieso heel goed, zegt de topman van Hema. Hij verklaart het succes door de huismerken van Hema. “Je ziet dat winkels die hetzelfde doen, bijvoorbeeld Primark en Ikea het ook goed doen in Europa,” zegt hij in de krant. Het online succes zorgt overigens ook voor meer fysieke winkels; tweederde van de klanten haalt online aankopen zelf op in de winkel.

Hema had het de afgelopen jaren zwaar. Maar de zwarte cijfers komen weer in zicht, zegt Jegen. “We maken nog steeds verlies, maar steeds minder. Voor het zesde kwartaal groeide de omzet in vergelijkbare winkels. Ook stijgt de netto omzet van de hele groep.” Hema heeft echter nog wel een hoge schuld als gevolg van de verkoop in 2007. Het bedrijf werd toen voor 1,1 miljard euro gekocht door de Britse investeerder Lion Capital. De financiering werd grotendeels bekostigd door leningen. Hema leende een bedrag van 762,3 miljoen euro bij twee verschillende banken, en heeft daarnaast nog een schuld van 291,7 miljoen euro bij Lion Capital. De rentelast zou volgens de Telegraaf 76 miljoen euro per jaar bedragen.

Beeld: Facebook Hema France

HEMA