• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Hoe ziet de fysieke winkel van de toekomst eruit?

Hoe ziet de fysieke winkel van de toekomst eruit?

Door Céline Vautard

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail

Nu consumenten steeds veeleisender worden, zullen stenen winkels diep moeten nadenken over de rol die zij willen spelen in de toekomst. Dat is de conclusie van een studie, uitgevoerd door Axis Communications en Ipsos, die werd gepubliceerd tijdens Paris Retail Week. “Fysieke winkels moeten hun toegevoegde waarde verhogen en zich onderscheiden van online winkelen,” zei Azad Khamooshi, Business Developer Retail bij Axis. Volgens de studie zal de stenen winkel van de toekomst duurzamer, origineler en interactiever zijn, en zal het aanbod bovendien groter zijn en de service gepersonaliseerd.

Voor het onderzoek werden 30 consumenten over het verloop van vier dagen geïnterviewd om erachter te komen hoe fysieke winkels meer klanten kunnen trekken en het aantal conversies kunnen verhogen. “Feedback vanuit de consument is essentieel, aangezien 81 procent van hen niets koop wanneer ze zich niet op hun gemak voelen in een winkel,” zo stelt Khamooshi.

Wat vinden klanten dan het belangrijkst? Met stip op één staat duurzaamheid: 70 procent van de ondervraagden gaf aan hier rekening mee te houden. Originaliteit staat op twee. 66 procent van de deelnemers gaf aan dat ze graag stijlvol willen zijn op hun eigen manier om er niet zoals iedereen uit te zien. Nieuwe technologieën en innovaties worden ook gewaardeerd door de geïnterviewde consumenten: 58 procent van hen gaf aan interesse te hebben in zulk soort toepassingen.

Fysieke en online winkels vullen elkaar aan

Meer dan de helft van de ondervraagden ziet fysiek winkelen als een aanvulling op online shoppen. De buying journey (aankoopreis) begint vaak in één kanaal om te eindigen bij een ander: veel consumenten bezoeken hun favoriete online winkels om te relaxen en inspiratie op te doen, om vervolgens de items die ze leuk vinden online te kopen. Retailers moeten daarom de mogelijkheid benutten om de aandacht van de consument vast te houden tijdens hun bezoek, zelfs wanneer ze op dat moment niet gelijk overgaan tot kopen.

Meer interactie

Winkelen in stenen winkels wordt door de meeste consumenten nog steeds beschouwd als een leuke activiteit, al zijn ze wel kritisch. Ondervraagden in de Axis/Ipsos studie missen digitale tools die hen in de fysieke winkel ondersteunen. Snellere betaalopties en de mogelijkheid om een item dat is uitverkocht online te bestellen waren voorbeelden van suggesties die de consumenten gaven.

Bovendien moeten retailers zich realiseren dat consumenten vandaag de dag slim en goed geÏnformeerd zijn. Het grootste deel van hen doet uitgebreid onderzoek voordat ze eenmaal besluiten een product te kopen. Om die reden moeten winkels meer zijn dan slechts een verkooppunt, maar juist een plek zijn om inspiratie op te doen. “Het zou een prioriteit moeten zijn voor retailers om consumenten een goed gevoel te geven,” benadrukt Khamooshi die zeven punten noemt die retailers moeten bieden om klanttevredenheid te verhogen:

  • 1. Bied klanten de mogelijkheid om producten te proberen in natuurgetrouwe omstandigheden. Stel hen bijvoorbeeld in staat om een winterjas te passen in een koude cabine.
  • 2. Gebruik mobiele betaaldesks in winkels waar veel mensen komen (robots of medewerkers die door de winkel lopen met tablets).
  • 3. Eco-vriendelijke winkels: zonnepanelen, groene muren, recycle services etcetera.
  • 4. Gepersonaliseerde ervaringen: laat klanten custom bestellingen plaatsen
  • 5. Richt een speciale hoek in waar online bestellingen kunnen worden opgehaald
  • 6. Virtuele paskamer: met behulp van een AI gestuurde morfologische scanner
  • 7. Specialistisch advies: personal stylisten, make-up artiesten etcetera

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.fr. Vertaling en bewerking uit het Engels: May-Anne Oltmans

Foto’s: Paris Retail Week 2017

Duurzaamheid
future proof
FutureProof Retail
Fysieke retail
klanttevredenheid
originaliteit
PARIS RETAIL WEEK
Toekomst
Winkelstraat