• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Jaaroverzicht: 4 opvallende winkels als marketingstunt

Jaaroverzicht: 4 opvallende winkels als marketingstunt

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Dit waren vier opvallende winkels in de winkelstraat van 2018 die de krantenkoppen haalden.

Deisel – Go With the Fake

Op Canal Street, in het hart van New York, is een Deisel-winkel herrezen; een authentieke knock-off-winkel van het Italiaanse modemerk Diesel. Ver van de chique winkelstraten zoals Fifth Avenue, precies op de plek waar men winkels met namaakgoederen verwacht. Wat het winkelpubliek echter niet weet is dat het gaat om unieke stukken van het modemerk zelf. Het merk lanceerde in februari zijn eigen knock off label Deisel om spot te drijven met namaakkledij. De Diesel Goes Fake campagne ging viraal.

Björn Borg ruilt drugs tegen sportkleding in Amsterdam

In de pop-up winkel van Björn Borg konden consumenten hun drugs ruilen voor sportkleding. De stunt diende ter promotie van de nieuwe campagne ‘Chase the Exerhighs’, die zich richt op de ‘hypnotiserende euforie’ en het plezier dat bij sporten komt kijken. De tijdelijke winkel wasin oktober te vinden in de Frans Halsstraat in de wijk De Pijp. Volgens Björn Borg werden onder meer joints ingeruild voor items uit een limited edition-collectie met illustraties van Patrick Saville.

'Nepshop' op de Amsterdamse Haarlemmerdijk

In november was op in de Amsterdamse Haarlemmerdijk een 'nepshop' te vinden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) opende deze 'pop-up tentoonstelling' om consumenten te waarschuwen voor gevaren van oplichting online. Er waren tien voorbeelden die illustreerden hoe aankopen via social media fout kunnen gaan. “Je denkt één sportoutfit te kopen, maar opeens zit je vast aan een abonnement. Marije maakte het mee toen ze shopte via social media,” aldus de ConsuWijzer video omschrijving.

Payless pop up in Los Angeles

Payless Shoesource heeft bewezen dat de prijsperceptie van consumenten te beïnvloeden is. In een deels advertentiecampagne, deels grap, deels sociaal experiment heeft de budget schoenenretailer shoppers overtuigd luxeprijzen neer te leggen voor goedkope schoenen. Payless riep het neppe luxemerk Palessi in het leven en opende in een pand in LA dat eerder een Armani winkel huisde. Het merk, dat met reclamebureau DXC Growth Accelerator werkte om de nepwinkel op te zetten, nodigde zestigs vips en fashion influencers uit voor de openingsparty. De genodigden werden verteld dat het een marktonderzoekevent was, waarvoor ze tussen de 100 en 200 dollar zouden krijgen. De modeinfluencers kochten schoenen voor bedragen tot 645 dollar, terwijl de daadwerkelijke retailprijzen tussen 19 en 40 dollar lagen. De retailer onthulde de waarheid aan de shoppers om hun verwonderlijke reacties te zien en ook kregen zij hun geld terug.

Tekst van Payless komt van het artikel van onze Amerikaanse correspondent Robyn Turk, gepubliceerd op vrijdag 30 november.

Bjorn Borg
campagnes
Deisel
Diesel
eindejaarsartikel
JAAROVERZICHT
MARKETING
marketingstunt
nepshop
Payless
pr-stunt