• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Lena the fashion library is beste start-up

Lena the fashion library is beste start-up

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Amsterdamse kledingbibliotheek is uitgeroepen tot Beste Start-up, tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament. Lena the fashion library, zoals het bedrijf heet, liet daarmee Brandkids en Stach Food achter zich. Vorig jaar won de Amsterdamse concept store Hutspot de prijs.

De kledingbieb moest het in een pitch opnemen tegen de andere genomineerden. Van de 450 gasten in de zaal koos 39 procent uiteindelijk voor Lena the fashion library. Het startende bedrijf wint daarmee één jaar lang gratis winkelruimte. De genomineerden werden eerder al beoordeeld door een vakjury.

Kledingbibliotheek Lena wint prijs voor beste beginnende bedrijf

Lena is opgericht door vier onderneemsters uit Eindhoven. Elisa Jansen van de kledingbibliotheek vertelde er eerder over in een interview met FashionUnited.nl: "Drie jaar geleden maakte ik met mijn zussen Angela en Diana een roadtrip door Frankrijk. Samen runnen we zes jaar een vintage winkel en webshop, genaamd Doortje Vintage, in Eindhoven. We waren dus altijd al bezig met duurzaamheid en recyclen. In de auto hadden we het erover dat het zo zonde is dat veel vrouwen zoveel kleren hebben en slechts een klein deel dragen. Echt fast fashion: je wordt als consument snel verleid om een niet-duur item te kopen, je draagt het één of twee keer en dan ligt het in je kast." De zussen trokken een vierde partner aan, om vervolgens een businessplan te schrijven en de bieb te openen.

Wie kleding wil lenen moet eerst lid worden en een biebpasje aanvragen. Vervolgens kunnen consumenten kiezen voor een strippenkaart of voor een abonnement. Een maximale leentijd is er niet.

We kopen kleding in, net als een gewone winkel. Bijvoorbeeld bij groothandels voor vintagekleding. We werken verder samen met jonge ontwerpers en hebben een shop-in-shop van Filippa K," aldus Jansen.

In Utrecht kwamen ondernemers op hetzelfde idee. Daar opende onlangs De Kledingbiblioheek, aan de Westerkade 30.

ABN AMRO
Kledingbibliotheek
kledingbieb
lena the fashion library