• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Locatus: Winkelleegstand weer gestegen na vier jaar van daling

Locatus: Winkelleegstand weer gestegen na vier jaar van daling

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Na jaren van daling is de winkelleegstand plots weer toegenomen, zo meldt Locatus in een persbericht. Het aantal leegstaande winkelpanden is vanaf begin dit jaar met 0,3 procent toegenomen, zo blijkt uit het bericht. Het niveau komt met 7 procent aan winkelleegstand neer op het gemiddelde van 2017.

“De belangrijkste oorzaak van toenemende leegstand is dat de onttrekking aan de voorraad (ombouw naar woning onder andere) lijkt te stagneren,” aldus Locatus. Zo werden bijvoorbeeld in 2018 bijna 2.000 retailpanden omgebouwd naar een niet-retail functie. In de eerste helft waren dit er minder dan 300. “Mogelijk is vorig jaar het laaghangende fruit geplukt en staat de markt nu voor grotere uitdagingen om deze ombouw door te laten gaan.” Ook zijn er minder panden gevuld met horeca in het eerste halfjaar wat ook de toegenomen leegstand deels verklaart.

"Een zeker leegstandspercentage in een stad is gezond en kan gezien worden als smeermiddel in de markt," zo meldde Gertjan Slob, directeur Locatus, in november 2017. "Enige leegstand is nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5 procent is dan ook een gezonde leegstand te noemen," aldus Slob destijds op het Locatus blog.

’Toename winkelleegstand vereist nieuwe en extra actie’

Volgens de cijfers krijgen de middelgrote centra opnieuw de hardste klappen. Onder deze centra vallen de hoofdwinkelgebieden, kernverzorgende centra en binnenstedelijke winkelstraten. Hoofdwinkelgebieden kampen met het hoogste percentage leegstand, in juli 2019 komt dit neer op iets meer dan 12 procent. Kenverzorgend centrum groot volgt met 11 procent en stadsdeelcentrum sluit de top drie af met 10 procent.

Wanneer gekeken wordt naar het percentage in winkelmeters ligt dit nog iets hoger dan de leegstand in panden. Hier komt het percentage namelijk neer op 7,2 procent. In de binnensteden is het verschil tussen leegstand in panden (6,2 procent) twee procenten lager dan de leegstand in winkelmeters (8,4 procent).

Locatus merkt op dat de stijging in leegstand een teken is dat extra acties nodig zijn op de toename tegen te gaan. Aan het begin van het jaar voorspelde Locatus nog dat de verdere afname van het totale retailaanbod door zal zetten. Destijds verwachtte het bedrijf nog dat de leegstand verder zou dalen.

Beeld: Pexels

Leegstand
Locatus
winkelmeters