• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkelleegstand opnieuw gedaald, voornamelijk door ombouw naar andere bestemming
 Winkelleegstand opnieuw gedaald, voornamelijk door ombouw naar andere bestemming

Retail

Winkelleegstand opnieuw gedaald, voornamelijk door ombouw naar andere bestemming

Door Caitlyn Terra

10 jan. 2019

De winkelleegstand is in 2018 het vierde jaar op een rij gedaald. De totale leegstand komt neer op 6,7 procent in vergelijking met 7 procent in 2017, zo meldt Locatus in een persbericht. Een normaal niveau is tussen de 4 en 5 procent. Waar voorgaande jaren de leegstand voornamelijk daalde door de panden een nieuwe invulling te geven, is het percentage nu voornamelijk gedaald omdat de winkels een andere functie dan retail hebben gekregen.

Het afgelopen jaar hebben ruim 2.000 verkooppunten een andere functie dan retail gekregen, zo meldt Locatus. “Deels zijn dat panden geweest die al leeg stonden en deels zijn gevulde winkelpanden direct omgebouwd naar niet-retailpand." Het aantal detailhandelspanden liep terug van 94.862 naar 92.932, een daling van 2 procent. “Het wordt steeds interessanter om winkels om te bouwen naar woningen en dat is in 2018 dan ook op grote schaal gebeurd.”

Op het gebied van winkelmeters, dus niet winkelpanden, is de leegstand zelfs nog harder gedaald. Eind 2017 kwam het percentage nog neer op 7,2 van de totale winkelmeters, eind 2018 lag dit percentage op 6,7 procent. Volgens Locatus is hier ook sprake van het feit dat de meters een andere bestemming hebben gekregen.

In het huidige jaar verwacht Locatus dat de verdere afname van het totale retailaanbod door zal zetten. “Het positieve gevolg is dat de leegstand verder zal dalen, maar het aanbod van winkels zal voor de Nederlandse consument alleen maar verder afnemen.”

"Een zeker leegstandspercentage in een stad is gezond en kan gezien worden als smeermiddel in de markt," zo meldde Gertjan Slob, directeur Locatus, in november 2017. "Enige leegstand is nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5 procent is dan ook een gezonde leegstand te noemen," aldus Slob destijds op het Locatus blog.