• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • JLL: Winkelhuurprijzen op laagste niveau sinds 2007

JLL: Winkelhuurprijzen op laagste niveau sinds 2007

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Retail |NIEUWS

Huurprijzen voor fysieke winkelruimte in Nederland zijn in 2018 opnieuw gedaald. De huurprijzen dalen al 6 opeenvolgende jaren. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedraagt nu 655 euro, het laagste niveau sinds 2007, aldus vastgoedadviseur JLL.

Voor 52 procent van de onderzochte locaties bleef de huurprijs gelijk in 2018. Op 42 procent daalde de gemiddelde huurprijs. Het is geen verrassing dat in Amsterdam, op het Damrak, de huurprijs flink gestegen is. De locatie staat op nummer 1 in de top 10 van locaties met de grootste huurstijging tussen 1 januari 2018 naar 1 januari 2019. Op het Damrak stegen de huurprijzen met 25 procent naar 2.500 euro per vierkante meter. De huurstijging in Purmerend bij Winkelcentrum Eggert is daarna het hoogst, met 6,7 procent. De gemiddelde winkelhuurprijs ligt daar echter wel een stuk lager, op 400 euro.

Diverse locaties in Den Bosch hebben het naast Enschede, Breda, Rotterdam, Nieuwegein, Zoetermeer en Leidschendam geschopt tot de top 10 van JLL. Kleine steden laten relatief gezien de sterkste huurprijsdaling zien, de gemiddelde huurprijs ligt 4,5 procent lager aan het begin van 2019 dan aan het begin van 2018 in steden met minder dan 100.000 inwoners.

Kalverstraat opnieuw duurste winkelstraat van Nederland op gebied winkelhuurprijzen

Van alle locaties in Nederland die onderzocht zijn door JLL, blijft de Kalverstraat de straat met de hoogste winkelhuurprijzen. “De Kalverstraat is historisch gezien de locatie waar de hoogste huurprijzen betaald worden. Door de groeiende stroom toeristen in de hoofdstad, waarvan het merendeel via het Damrak de stad betreedt, is het Damrak echter een steeds populairdere locatie voor retailers om zich te vestigen,” aldus Sven Bertens, Hoofd van Research en Strategisch bij JLL in het rapport. “Daarbij speelt niet alleen de omzet die zij kunnen behalen een rol, maar ook de zichtbaarheid voor hun (inter)nationale klanten.” In de Kalverstraat ligt de hoogste huurprijs per vierkante meter op 2.950 euro. Na de Kalverstraat volgen nog vijf andere locaties in Amsterdam in de top 10: Het Damrak, Leidsestraat, Heiligeweg, P.C. Hooftstraat en Nieuwendijk. Rotterdam breekt de Amsterdamse reeks op met de Beurstraverse en Koopgoot waar de prijs op 1.675 euro ligt. Het Rokin in Amsterdam sluit daarna aan met 1.600 euro per vierkante meter. De Kleine en Grote Staat in Maastricht en de Lange Elisabethstraat in Utrecht hebben ook een winkelhuurprijs van 1.600 euro per vierkante meter.

”Internationale retailers zijn hoofdzakelijk gefocust op de top-20 winkelsteden, terwijl de steden buiten de top-20 grotendeels het speelveld zullen worden van nationale, regionale en lokale partijen,” aldus Lennard Magis, hoofd van Retail Capital Markets bij JLL in het rapport. “Doordat huurcontracten in de regel tenminste voor vijf jaar afgesloten worden, neemt deze transitie een aantal jaren in beslag. JLL verwacht dat de winkelmarkt daarna beter bestand is tegen de invloed van e-commerce, of een lagere economische groei.”

Beeld: FashionUnited

Detailhandel
JLL
vastgoedbureau
Winkelhuren
winkelhuurprijzen
Winkelstraat
Scroll down to read more