Nieuw akkoord over loonsverhoging en cao winkelmedewerkers

Na onderhandelingen is er een nieuwe cao gevormd voor 170.000 medewerkers in de non-food retail, zo maakt INretail bekend. De nieuwe cao moet op 1 juli 2018 ingaan en lopen tot 1 januari 2021. Het akkoord wordt naar verwachting eind augustus ondertekend.

In de nieuwe cao zijn de arbeidsvoorwaarden gemoderniseerd met meer keuzevrijheid en individuele mogelijkheden. Het loon stijgt per 1 juli met 1,03 procent. Ook komt er een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 150 euro per jaar per persoon per jaar voor medewerkers die meer dan 16 uur per week werken. Dit budget moet per 1 januari 2020 ingaan en is niet geldig voor weekendhulpen, vakantiewerkers en uitzendkrachten.

Daarnaast gaat er bij bedrijven getest worden met de individualisering van feest- en zondagstoeslag. Ook wordt een individueel keuzebudget geïntroduceerd: medewerkers kunnen maximaal vier vakantiedagen kopen of verkopen. Medewerkers kunnen daarbij tien jaar voor hun pensioendatum met een dienstverband van 0,8 fte of meer, 80 procent van hun uren gaan werken voor 85 procent van hun salaris. Seniorendagen die nu in de cao staan, komen te vervallen.

Het onderhandelaarsresultaat is bereikt door INretail, CNV Vakmensen, De Unie en AVV. Deze bonden adviseren hun achterban om akkoord te gaan met het resultaat. Het FNV was niet betrokken bij de onderhandelingen. Zij wilde een loonsverhoging van 5 procent en wilde geen versoepeling van de zondagstoeslag.

Beeld: Unsplash

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN