• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Shoeby zet herstelprogramma in, doet beroep op WHOA-akkoord

Shoeby zet herstelprogramma in, doet beroep op WHOA-akkoord

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Shoeby-winkel in Mall of the Netherlands. Credits: Shoeby

De Nederlandse modeketen Shoeby wil een faillissement vermijden door een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers, zo blijkt uit een brief aan de schuldeisers en leveranciers, volgens RetailTrends.

UPDATE 9:45 UUR: Een woordvoerder van Shoeby meldt in een statement aan FashionUnited:

Shoeby is in de kern een gezond en solide familiebedrijf. Dat heeft het in de afgelopen 42 jaar ook laten zien. Als gevolg van de covidperiode is zij echter in een uitdagende situatie terechtgekomen. Met het ingezette herstelprogramma (waaronder ook deze maatregel) is Shoeby in staat weer terug te keren naar een stevig fundament en een toekomstbestendige situatie.

Het doel van de WHOA-procedure is om bedrijven in staat te stellen om zelf nieuwe afspraken te maken met al hun crediteuren (ook wel ‘schuldeisers’ genoemd) tegelijk. Deze afspraak wordt vervolgens goedgekeurd door de rechtbank. Om vervolgens zo versneld in een gezonde situatie terecht te komen. Deze procedure is enkel toepasbaar voor bedrijven die in de kern gezond zijn en toekomst hebben. Maar die door ‘bijzondere’ omstandigheden onder druk zijn komen te staan.

Dit betreft enkel een herstructurering van ‘oude’ schuld. Wij gaan ervoor om dit traject zo snel en soepel te laten verlopen. Daarvoor hebben we een team van ervaren specialisten samengesteld.

Vanzelfsprekend houden we alle direct betrokken zorgvuldig op de hoogte van de voortgang van de procedure.

Shoeby kwam in financiële problemen door de gevolgen van de coronacrisis, de inflatie en verminderde koopkracht. Hierdoor liepen de schulden van de afgelopen jaren hoog op. In de brief zou staan dat Shoeby niet in staat is de schuldenlast af te lossen, omdat ‘de operationele kasstroom daartoe ontoereikend is’.

“Als gevolg daarvan wordt het voortbestaan van VDF c.s. [vennootschap waaronder Shoeby valt, red.] bedreigd. Om een faillissement te voorkomen, is het noodzakelijk dat de schuldenlast van VDF c.s. wordt gesaneerd. Indien er geen maatregelen worden getroffen, kan VDF c.s. over enkele weken niet meer aan haar verplichtingen voldoen”, zo luidt de brief volgens RetailTrends.

Shoeby doet beroep op WHOA-akkoord om faillissement te vermijden

Shoeby wil nu een faillissement voorkomen middels een WHOA-akkoord. De WHOA-wet werd in 2021 in het leven geroepen en heeft als doel ondernemingen met gezonde bedrijfsactiviteiten, die vanwege een zware schuldenlast failliet dreigen te gaan, te helpen met een reorganisatie. Via deze wet kan de rechter een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers goedkeuren. Alle betrokken en niet betrokken schuldeisers worden dan aan dit akkoord gebonden.

De modeketen schrijft volgens RetailTrends in zijn brief dat het ‘in de kern een gezond en solide familiebedrijf is’. “Dat heeft het in de afgelopen 42 jaar ook laten zien. Echter is zij in de afgelopen periode, als gevolg van bovengenoemde oorzaken in een uitdagende situatie terechtgekomen. Met het ingezette herstelprogramma in combinatie met een sanering van de schuldenlast is Shoeby in staat weer terug te keren naar een stevig fundament en dus een toekomstbestendige situatie.”

Op zoek naar meer achtergrond?
Juridische termen met betrekking tot financiële problemen en faillissementen van modebedrijven uitgelegd
Shoeby
whoa