Vijf V&D-panden hebben nog steeds geen bestemming
bezig met laden...
Een jaar na het faillissement heeft de helft van de V&D-panden een nieuwe bestemming gekregen. Een handvol vestigingen is het echter niet gelukt om een nieuwe huurder te vinden; zelfs een tijdelijke oplossing is niet gevonden. Dat meldt NRC.
In vijf steden staan oude V&D-panden leeg, zonder duidelijk toekomstplan. Het gaat om de winkels in Hilversum, Hoorn, Rijswijk, Goes en Gorinchem. De meeste V&D-panden zijn inmiddels verhuurd, waaronder een aantal grote panden aan Hudson’s Bay. Die heeft zestien panden gehuurd. Topshelf heeft ook een huurcontract getekend voor vijf panden, daarnaast hebben retailers als H&M of Zara hun intrek genomen in diverse panden. In onder meer Doetinchem en Zoetermeer is een tijdelijke oplossing gevonden door een Hema-outlet. Andere steden hebben de V&D’s opgevuld met exposities, een matrassengigant, een supermarkt, het pop-up warenhuis Temporama in het oude V&D-pand in Maastricht en het restaurant Baut & Dreesman, in het voormalige V&D-pand aan het Rokin in Amsterdam.
Het faillissement van V&D heeft veel gevolgen gehad voor het aantal vierkante meters winkelruimte dat leeg kwam te staan in Nederland. Door de sluiting van 62 V&D-panden kwam er 350.000 vierkante meter aan leegstand bij, berekende Locatus. Hierdoor steeg de leegstand van 7,7 procent naar 8,4 procent. Inmiddels hebben veel V&D-panden een nieuwe bestemming gevonden, zowel tijdelijk als definitief. Daardoor is de leegstand in meters begin 2017 terug op het oude niveau van begin vorig jaar: 7,8 procent.
Volgens Jeroen Lokerse, directeur van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, is de markt van winkelvastgoed aan het herstellen. Wel verandert de markt sinds de crisis. “Winkelgebieden zijn compacter geworden. Grote internationale retailers zeggen sneller: deze plek is voor ons te klein,” zegt hij in de krant. Vooral grote ketens als H&M, Primark en Zara focussen op grotere steden.
Beeld: FashionUnited