• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Voortrekkersrol Nederland op gebied van contactloos betalen

Voortrekkersrol Nederland op gebied van contactloos betalen

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Bijna een kwart van de Europeanen staat welwillend tegenover betalen met draagbare devices. Financieel dienstverlener Mastercard onderzocht in hoeverre de Europese bevolking zit te wachten op ringen, horloges en armbanden waarmee bedragen gepind kunnen worden. Daaruit bleek dat ruim 175 miljoen Europeanen geïnteresseerd zijn in de nieuwe ontwikkelingen, aldus Mastercard, die haar bevindingen presenteert in een persbericht.

De interesse van de bevolking voor het gebruik van draagbare betaalmethodes was het hoogst in Zweden, waar 41 procent van de populatie welwillend staat tegenover betalen met draagbare devices. Het land wordt op de voet gevolgd door Frankrijk en Nederland, waar 34 en 27 procent van de bevolking interesse heeft in draagbare betaalopties. Ook op het gebied van veiligheid werd vooruitgang geboekt: zorgen over fraude namen Europees gezien met 24 procent af. In Nederland was dit aandeel zelfs 41 procent.

Uit de resultaten wordt eveneens duidelijk dat het huidige contactloos betalen met een kaart in de lift zit: Mastercard meldt dat contactloze kaartbetalingen het afgelopen jaar met 145 procent zijn toegenomen. Het aandeel contactloze transacties van het totale aantal in-store betalingen ligt momenteel op 38 procent. Nederland scoort met 50 procent op dit vlak boven het Europese gemiddelde. Het afgelopen jaar werd een groei van 42 procent waargenomen in het aantal plekken in Europa waar contactloos betaald kan worden. Ook op dit vlak doet Nederland het, met 80 procent, beter dan gemiddeld.

Het onderzoek volgt na de lancering van een gezamenlijke pilot met ABN AMRO, in januari, waarbij wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden op dit gebied. ABN AMRO is één van de eerste banken waarbij het wereldwijd mogelijk wordt om te betalen met draagbare devices. 500 klanten werden geselecteerd en kunnen de komende tijd ervaren hoe het is om te betalen met bijvoorbeeld een sleutelhanger of horloge. Mastercard noemt op basis van de aanwezige voorzieningen Nederland ‘de perfecte proeftuin’.

Lees ook: ’Het idee voor zelfbedieningskassa’s stamt al uit 1965’

Lees ook: Vingerafdruk als betaalmethode

Beeld: Mastercard

ABN AMRO
Contactloos betalen
MasterCard