• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Weer prijsnominatie voor pand met glazen gevel aan PC Hooftstraat

Weer prijsnominatie voor pand met glazen gevel aan PC Hooftstraat

Door Anne Buis

bezig met laden...

Retail

Architectenbureau MVRDV blijft maar nominaties in de wacht slepen voor het bijzondere winkelpand met de glazen gevel aan de PC Hoofstraat. Dit keer is het ontwerp genomineerd voor een prijs op het World Architecture Festival.

Het pand aan de PC Hooftstraat is genomineerd in de categorie ‘Shopping’. Er zijn in totaal zes gebouwen en panden genomineerd, waaronder de Massimo Dutti-winkel in Polanco, Mexico City en de Zara-vestiging aan 61 Oxford Street in Londen. De prijs wordt uitgereikt tijdens het festival, dat plaatsvindt op 16 tot en met 18 november in Berlijn. Eerder werd het architectebureau ook genomineerd voor de Dutch Design Award in de categorie Fashion.

Het pand, dat de naam ‘Crystal Houses’ draagt en tijdelijk wordt gehuurd door Chanel, heeft een winkeloppervlakte van 620 vierkante meter, en een woning erboven van 220 vierkante meter. Het klassieke gevelontwerp van de panden die voor dit pand moesten wijken is nagebootst, maar dan in massief glas. Zo bestaat de gevel uit glazen bakstenen, doorzichtig cement, glazen kozijnen en glazen deurklinken. Voor de productie van de glazen bakstenen werd het in Venetië gevestigde Poesia aangetrokken. Detail: de deur weegt alleen al 100 kilo. Het architectenbureau wilde oorspronkelijk de hele gevel in glas uitvoeren, maar daar was stadsdeel Amsterdam-Zuid niet voor in. Daarom de bovenzijde van de gevel uitgevoerd in baksteen.

Bekijk hier hoe de gevel gerealiseerd werd:

Beeld: MVDRV

mvdrv
PC Hooftstraat