• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Winkels toch dicht op dodenherdenking in Rotterdam

Winkels toch dicht op dodenherdenking in Rotterdam

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Retail

De gemeente heeft een streep gezet door het plan van winkeliers die op vrijdag 4 mei, dodenherdenking, open wilden zijn om acht uur ‘s avonds. De verordening die het mogelijk maakte wordt aangepast.

Vorige week werd bekend dat verschillende ondernemers de winkels geopend wilden houden tijdens dodenherdenking. Het was de bedoeling dat de klanten iets voor acht geattendeerd zouden worden op de herdenking en dat het personeel twee minuten stilte in acht zou nemen. Na de bekendmaking ontstond er ophef in Rotterdam en stelden VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam vragen aan de gemeente over de zaak. “Als de raad hiermee heeft ingestemd, dan is dat een fout geweest die rechtgezet moet worden,” aldus de brief aan de gemeenteraad van de drie partijen.

Winkelopening tijdens dodenherdenking van de baan

De gemeente reageert nu op de schriftelijke vragen. “Wij zijn het eens met de gedachte dat wij tijdens de Nationale Herdenking onze oorlogsslachtoffers herdenken en dat daarbij een koopavond ongepast is,” luidt het statement in een van de openbare stukken van de gemeenteraad. “Juist in Rotterdam wordt dit vanwege het verleden door het publiek begrijpelijkerwijs ook zo gevoeld.” De gemeente erkent dat bij de verordening die in 2013 is ingevoerd, de mogelijkheid van een winkelopening op 4 mei na 19.00 uur over het hoofd is gezien. De fout in de maatregel is echter nog niet eerder aan bod gekomen omdat tot nu toe dodenherdenking nog nooit op een vrijdag is gevallen. De raad maakt in het stuk bekend dat een voorstel wordt voorgelegd aan de verschillende partijen waarbij een winkelopening op 4 mei na 19.00 niet geoorloofd is. Aangezien Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA een meerderheid in de gemeenteraad hebben, is daarmee de opening tijdens dodenherdenking definitief van de baan.

Beeld: FashionUnited

dodenherdenking
Rotterdam