• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Kingpins: ‘Amsterdam is de beste plek om zaken te doen’

Kingpins: ‘Amsterdam is de beste plek om zaken te doen’

Door Vivian Hendriksz

29 okt. 2015

Beurzen |REPORTAGE

"Amsterdam is de beste plek om te zijn om zaken te doen," benadrukt Amrin Sachathep, directeur van het Atlantic Mills tijdens de vierde Kingpins-editie in Amsterdam. Hoewel hij ook aanwezig was bij Kingpins in New York, Los Angeles en Hongkong, is hij van mening dat Amsterdam de beste plek is om zaken te doen, klanten te ontmoeten en om te genieten van het echte ‘denim-gevoel’. Klein detail: de meerderheid van zijn klanten hebben hun hoofdkantoor ook in de Nederlandse hoofdstad gevestigd.


De denimbeurs is opnieuw neergestreken in de Gashouder op het Westergasterrein, en bestaat uit een presentatie van de nieuwste innovaties en denimstoffen uit een aantal van ’s werelds beste denimfabrieken en –weverijen. Sachathep merkt dat de houding van de Nederlandse ondernemers vergelijkbaar is met die van de Amerikanen: ‘Behalve dat ze ook daadwerkelijk naar evenementen komen, en ze laten werken,” zegt hij met een lach. “De Spanjaarden zijn ook geweldig om mee te werken – ze weten wat ze willen en als je het hebt, voor de juiste prijs, dan kan je er zeker van zijn dat ze het kopen.” Met bezoekers vanuit de hele wereld blijft Kingpins een van de meest internationale vakbeurzen voor denim.


"Denim hier, denim daar, denim is overal," grapte Zwitserse menswear designer Michael Seiter. Hoewel zijn bezoek aan de hoofdstad verband houdt met de Global Denim Awards, is een bezoek aan de Kingpins puur zakelijk. “Vandaag is een werkdag. Ik ben hier om te zien wat deze fabrikanten te bieden hebben en om geïnspireerd te worden door al deze vernieuwingen op het gebied van denim. Er hangt een geweldige sfeer in de zaal, iedereen lijkt opgewonden om hier te zijn – en wie zou dat niet zijn met al die prachtige denim om ons heen?”


De winnaar van de Global Denim Awards van vorig jaar , Jonathan Christopher, bezoekt zijn voormalige denimpartner ITV Denim om te zien welke nieuwe materialen ze dit jaar presenteren. Hun partnerschap voor de debuuteditie van de Global Denim Awards was een echte match made in heaven, Barbara Gnutti, export manager van de Italiaanse denim was verbaasd hoe snel de relatie tussen ITV Denim en de ontwerper opbloeide. “Ik ben zo blij dat we deze kans kregen. Jonathan is een geweldige vent.”


Een andere voormalige kandidaat van de Global Denim Awards 2014, Bhavesh Samij, is ook van de partij bij Kingpins dit jaar. Hij werkte samen met denimweverij Orta Anadolu. “Ik ben blij dat ik Amsterdam weer kan bezoeken en samen met Orta Kingpins mag bezoeken. Het is allemaal maar een dag werk, maar de sfeer is zeer positief en dat is geweldig om te zien.”


Alberto Bressan, brand manager van Hugo Boss, is het ermee eens dan Kingpins een bruisende sfeer biedt om zaken te doen. “Dit is mijn eerste bezoek aan Kingpins, maar ik vind het echt heel leuk. Ik ben ook naar andere denimbeurzen in Barcelona geweest, maar ik hou van de hele atmosfeer en de locatie. Onze ontwerper –met wie ik hier ben- is hier al eerder geweest en vindt het heerlijk om hier weer te komen.”


“Op dit moment zijn we bezig met Japans denim en selvedge denim, dus we zijn op zoek naar fabrieken die in het bijzonder gespecialiseerd zijn in deze denims. “ Ze zullen waarschijnlijk geen moeite hebben om een denimweverij te vinden die ze nodig hebben, aangezien een van ’s wereld grootste producenten van Japanse denim en selvedge denim regelmatig op Kingpins staan.


Met inkopers voor bijna alle stands, en groeiende rijen voor de koffie en de buzz voor het activiteitenprogramma dat zich in de avond voortzet is het geen wonder dat Kingpins-oprichter Andrew Olah een glimlach van oor tot oor laat zien als we vragen of we een foto van hem mogen maken. De Kingpins-editie in Amsterdam vindt plaats van 28 oktober tot en met 29 oktober. Daarna reist de beurs verder naar New York voor de editie van volgende maand. “Zie ik je in New York?”, echoot het af en toe door de zaal.


Fotografie: Simon Trel

Tekst: Vivian Hendriksz voor Fashionunited.uk. Vertaling en bewerking: Anne Buis