• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Terugblik: Ruim vijftien jaar Kleine Fabriek

Terugblik: Ruim vijftien jaar Kleine Fabriek

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen

Market by Kleine Fabriek stopt. Het doek is gevallen voor het kleine zusje van modebeurs Modefabriek, zo vertelt Lucel van den Hoeven. FashionUnited zet enkele momenten uit de historie van Market by Kleine Fabriek, voorheen Kleine Fabriek, op een rij.

2000 - Kleine Fabriek ziet het levenslicht

In 2000, vier jaar na de start van grotere zus Modefabriek, wordt ook een modebeurs voor kinderkleding georganiseerd. De beurs wordt toepasselijk ‘Kleine Fabriek’ genoemd. De start is bescheiden en het duurt een paar seizoenen voordat de beurs vaste vorm krijgt.

Zomer 2005 - De herlancering van Kleine Fabriek

In de zomer van 2005 keert Kleine Fabriek terug. En hoe: deze editie telt 105 stands en 150 merken.

Juli 2010 - Uitgegroeid tot grote internationale beurs voor kindermode

Vijf jaar later bij de elfde editie trekt de beurs 5000 bezoekers, waaronder veel mensen uit het buitenland: Duitsland, België, Italië, Frankrijk en Spanje. Op de beurs staan dan ruim 400 merken uit binnen- en buitenland.

Januari 2011 - ‘Meest positieve editie ooit’

De twaalfde editie van Kleine Fabriek wordt bestempeld als ‘de meest positieve editie ooit’. In totaal zijn er 260 stands, 400 modemerken en 5500 bezoekers. 85 procent van de standhouders geeft aan de volgende editie terug te keren.

Januari 2013 - Introductie van twee nieuwe standconcepten

Kleine Fabriek introduceert twee nieuwe standconcepten:Sta(i)rs en StandOnly. Voor kleinere merken en start up’s blijkt Sta(i)rs, een trap of een kledingrek, een uitkomst. Een standhouder zegt: “Dankzij Sta(i)rs blijven de kosten beperkt.” StandOnly is voor de merken die de stand naar eigen inzicht willen inrichten. Tijdens deze zestiende editie zeggen verschillende standhouders al dat het rustiger is dan voorgaande jaren. “Het is stil als ik over de beurs loop,” aldus een vertegenwoordiger van Supertrash Girls destijds.

Juli 2014 - Sportmode voor kinderen nu ook eigen platform

Het aanbod van Kleine Fabriek wordt uitgebreid met een platform voor sportmode met merken zoals Converse en Majestic. Verwacht wordt dat meer merken zullen volgen.

Kleine Fabriek wordt Market by Kleine Fabriek

In de zomer van 2016 wordt het nieuwe concept ‘Market by Kleine Fabriek’ gelanceerd. “Market by Kleine fabriek keert terug naar de essentie: de producten,” aldus de organisatie destijds. “Daarbij hoort ook een nieuwe look & feel: industrieel, innovatief en volwassen.” In het nieuwe concept is de stand opzetcirkelvormig met de grotere gevestigde merken in de buitenste ring en de kleinere en nieuwe merken in de binnenste ring. Ook valt de beurs nu samen met grote zus Modefabriek en bevinden zij zich allebei in de RAI in Amsterdam.

Het doek valt voor Market by Kleine Fabriek

Na jaren van evenementen zal Kleine Fabriek geen vervolg meer krijgen, laat organisatie Modefabriek aan FashionUnited weten. Het bedrijf is volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen, maar in januari 2018 keert Market by Kleine Fabriek niet terug.

Beeld: Market by Kleine Fabriek Facebook

Kleine Fabriek
MARKET by kleine fabriek
Modefabriek