• Home
  • Nieuws
  • Business
  • De Bijenkorf noteert ‘licht positief resultaat’ in boekjaar 2022

De Bijenkorf noteert ‘licht positief resultaat’ in boekjaar 2022

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Bijenkorf in Amsterdam Credits: Bijenkorf

Warenhuis De Bijenkorf heeft 2022 afgesloten met een ‘licht positief resultaat’, aldus een persbericht van het bedrijf. Het bericht van het warenhuis gaat echter alleen in op het operationele resultaat van het bedrijf en niet op het netto resultaat.

De genormaliseerde operationele winst komt meer op een plus van 2,8 miljoen euro, zo blijkt uit het bericht. Dit kerncijfer kwam in het boekjaar 2021 nog neer op een verlies van 31,8 miljoen euro. De Bijenkorf geeft aan dat de kosten van onder andere energie, transport, verpakkingen en personeel drukken op de operationele winst.

Wat betreft de omzet, is er een stijging genoteerd van 17,3 procent tegenover boekjaar 2021. Hoe hoog de omzet echter is, dat meldt De Bijenkorf dan weer niet. FashionUnited heeft contact gezocht met De Bijenkorf voor meer informatie.

Kosten drukken op resultaat De Bijenkorf, wel operationeel winst behaald

In het boekjaar 2022 draaiden diverse buitenlandse webshop van De Bijenkorf nog mee in de bedrijfsvoering. Deze webshops hadden echter eveneens last van flink gestegen kosten waardoor winstgevendheid in het gedrang kwam. In 2023 kondigde De Bijenkorf dan ook aan dat de internationale webshops in Duitsland, Frankrijk, Wallonië, Luxemburg, Oostenrijk en Monaco gingen sluiten.

“We hebben afgelopen jaar laten zien dat we veerkrachtig zijn. We hebben een mooie stap vooruit gemaakt, maar tegelijkertijd realiseren we ons dat we een zeer bescheiden operationele winst hebben gemaakt en nog een weg te gaan hebben. Daarnaast houdt de consument steeds meer de hand op de knip, waardoor de retail omgeving erg uitdagend is,” aldus Giovanni Colauto, CEO van de Bijenkorf, in het persbericht.

Het is echter de moeite waard om te vermelden dat de onderhandelingen tussen De Bijenkorf en de medewerkers over onder andere het loon nog steeds lopen, zo bevestigt FNV bestuurder Linda Vermeulen aan FashionUnited. In september 2022 begonnen de acties van Bijenkorf-medewerkers. Die leidde zelfs tot diverse stakingen van personeel. Hoewel de onderhandelingen met de werknemers een jaar later dus nog steeds lopen, zijn er geen nieuwe (stakings)acties gepland, zo meldt Vermeulen desgevraagd.

De Bijenkorf