• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Farfetch naar de beurs; PETA koopt aandelen Farfetch om verkoop bont te stoppen

Farfetch naar de beurs; PETA koopt aandelen Farfetch om verkoop bont te stoppen

Door Marjolein Stormezand

24 sep 2018

Business

Het Britse modeplatform Farfetch werd afgelopen vrijdag een beursgenoteerd bedrijf op de New York Stock Exchange. Reuters schrijft dat het modeplatform met het uitgeven van de aandelen 885 miljoen Amerikaanse dollar (752 miljoen euro) heeft opgehaald. De Tijd schrijft dat het modeplatform nu meer dan 5 miljard euro waard is.

Na de aankondiging van de beursgang maakte dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) middels een persbericht publiekelijk Farfetch-aandelen te hebben gekocht. Door de aandelen kan PETA de jaarlijkse vergaderingen bijwonen en op die manier het bedrijf bewegen te stoppen met de verkoop van bont. Farfetch biedt op dit moment producten aan gemaakt van vossen, coyotes, chinchilla's en dassen.

"De bontindustrie verdwijnt in de geschiedenisboeken", schrijft Yvonne Taylor, PETA's directeur bedrijfsprojecten, in een verklaring per e-mail aan de UK-redacteur van FashionUnited. Ze voegt eraan toe dat PETA in het verleden Farfetch-managers heeft ontmoet om het onderwerp te bespreken, maar dat het modeplatform besloot om bont te blijven aanbieden.

Farfetch laat echter telefonisch weten al voor de aankoop van PETA al op de website te hebben aangekondigd per 31 december 2019 te stoppen met de verkoop van bont en de huiden van beschermde diersoorten.

Het is niet de eerste keer dat PETA aandelen verwerft met als doel ‘aandeelhouders oplossingen aan te leveren tegen het gebruik van bont’. In maart 2017 kocht de organisatie voor 4.000 dollar aandelen van jassenfabrikant Canada Goose en in 2016 verwierf de dierenrechtenorganisatie aandelen van Prada om zo de jaarlijkse bijeenkomsten te kunnen bijwonen en op die manier een einde te maken aan de verkoop van alle producten die worden gemaakt van exotische huiden.

Yoox-Net-a-Porter, een belangrijke concurrent van Farfetch, deed vorig jaar de verkoop van bont in de ban. Verschillende luxe modehuizen, waaronder Burberry, Gucci, John Galliano, Michael Kors en Versace, hebben de afgelopen jaren aangekondigd voor hun collecties geen bont meer te gebruiken. De Fashion Week in Londen lente/zomer 2019 was de eerste grote modeweek die bontvrij ging. In Helsinki gaan ze nog een stap verder. De Helsinki Fashion Week is het eerste evenement dat in 2019 leervrij wordt.

Dit artikel is na publicatie aangevuld met de reactie van Farfetch (alinea 4) en eerdere initatieven Peta (alinea 5).

Beeld: Farfetch

Bontvrij
Burberry
FARFETCH
GUCCI
Helsinki Fashion Week
JOhn Galliano
Londen Fashion Week
MICHAEL KORS
People for the Ethical Treatment of Animals
PETA