• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hema: ‘Voor het eerst sinds 2012 weer winst in derde kwartaal’

Hema: ‘Voor het eerst sinds 2012 weer winst in derde kwartaal’

Door Caitlyn Terra

7 dec 2017

Business

Hema heeft een positief derde kwartaal achter de rug, blijkt uit de gerapporteerde kwartaalcijfers. Volgens CEO Tjeerd Jegen heeft het bedrijf voor het eerst sinds 2012 weer winst gemaakt in het derde kwartaal. De nettowinst kwam in de periode neer op 4,6 miljoen euro.

"We zijn tevreden over onze resultaten in het derde kwartaal. We hebben wederom goede voortgang geboekt met onze groeistrategie waardoor we voor het eerst sinds 2012 in het derde kwartaal een nettowinst hebben gerapporteerd,” aldus Jegen. “In de Benelux hebben we de uitrol van onze internationale winkelformule in onze kleine winkels afgerond. Daarnaast zijn we een pilot gestart om onze internationale formule voor onze grote winkels en een nieuw foodconcept te testen. De eerste resultaten hiervan zijn positief en onze klanten zijn enthousiast,” vervolgt hij in een statement. “Verder hebben we online en internationaal meer verkocht. We willen doorgroeien in de landen waar we op dit moment actief zijn, maar willen ook groeien in nieuwe markten.” Het bedrijf maakte eerder deze week bekend ook in de Oostenrijkse markt te stappen en in 2018 de eerste twee winkels te openen in Wenen.

Uitrol internationale concept Hema voltooid in Benelux

De omzet van Hema steeg het afgelopen kwartaal licht met 2,3 procent naar een bedrag van 308,2 miljoen euro. Volgens de keten is dit vooral te danken aan een hogere like-for-like-consumentenomzet, die met 2,2 procent steeg, en de nieuwe winkels in Frankrijk en Spanje. In Frankrijk nam de omzet met 21,6 procent toe. In Nederland bleef de omzet nagenoeg stabiel, met een lichte daling van 0,2 procent. De online omzet nam toe met 21,7 procent.

Volgens Hema werd in het derde kwartaal voornamelijk meer huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten verkocht en zag ook de food-categorie een stijging. “Door het uitzonderlijk warme weer in oktober en het sluiten van outletwinkels is de netto kledingomzet met een half procent afgenomen,” zo meldt het bedrijf. De omzetgroei werd volgens Hema ook getemperd vanwege tijdelijke sluitingen in verband met de uitrol van de internationale winkelformule in de grote winkels.

Waar Hema vorig jaar in het derde kwartaal nog een verlies rapporteerde van 1,6 miljoen euro, behaalde de winkelketen nu een winst van 4,6 miljoen euro.

Winst van 4,6 miljoen voor Hema in derde kwartaal

Eerder deze week werd door verschillende media gemeld dat twee franchisenemers van Hema een rechtszaak zijn begonnen tegen de keten. Het zou gaan om leverancierskortingen die leveranciers moeten betalen om bij winkels in de schappen te liggen. Ondertussen onderzoekt eigenaar Lion Capital ‘strategische opties’ voor Hema, zo werd bekend eind september. Onder deze opties behoort ook een ‘mogelijke verkoop van de onderneming’.

Beeld: CEO Tjeerd Jegen via Hema website

HEMA