• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kinderkleding leasen: Gray Label start abonnement

Kinderkleding leasen: Gray Label start abonnement

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |INTERVIEW

Een nieuw kantoor, een nieuwe winkel én een nieuwe website. En dat is nog niet eens al het nieuws wat te melden valt bij kindermodemerk Gray Label. Hoog tijd dus om te spreken met brand director Vivian Hartog-Holla.

Allereerst een kleine schets van Gray Label, voor degenen die het merk nog niet kennen. Gray Label is een kindermodemerk dat zich richt op kwalitatieve basics in zachte tinten en zonder prints opgericht door Emily Gray; vandaar ook de naam. Het merk ziet in 2011 het levenslicht en begint in 2013 met wholesale waarna dit in 2015 op grote schaal wordt uitgerold. Het merk waarbij ‘het kind op de voorgrond staat in plaats van overschreeuwd wordt door de kleren’ slaat aan.

Fast forward naar 2019. Het pand aan de Looiersgracht, waar het kantoor en de showroom zitten, wordt ingeruild voor een nieuw winkelpand en een ander kantoor. Gray Label is nu te vinden aan de Huidenstraat, waar het merk kan profiteren van de centrale locatie. Het kantoor is verhuisd naar een duurzamer pand, een wens van oprichter Emily Gray. Duurzaamheid zit immers in het DNA van het merk verweven. De collectie is namelijk niet trendgevoelig waardoor het niet nodig is om kleding te vervangen omdat het niet meer in het modebeeld past. Daarnaast helpen de kwalitatieve stoffen ook om een item langer mee te laten gaan.

Gray Label groeit verder: nieuw kantoor, nieuwe winkel én website

Het enige punt met kinderkleding is dat kinderen zo snel groeien. Binnen een jaar doorlopen ze meerdere maten. Daarom is Gray Label nu aan het testen met een lease-service, zo vertelt Hartog-Holla aan FashionUnited. Het idee ontstond twee jaar geleden door een gesprek over leasen in een compleet andere industrie. “Toen zijn we onderzoeken gaan doen hoe we dat toe konden passen.” Het lease-pakket begint in de ‘miniature lijn’, voor de allerkleinsten. “Een abonnement duurt een jaar, met bijbehorende maten. Deze eerste maten groeien ze het snelste uit, dus daar kunnen we de meeste impact maken. Deze kleding kan dan nog een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgen.” Met een geselecteerde groep gaat de eerste test in november van start. Hiermee wil Gray Label kijken wat de wensen zijn van de ouders en hoe het concept nog aangescherpt kan worden. Het lease abonnement staat vanaf half 2020 op de website van het kindermodemerk, beschikbaar voor iedereen. Nederlandse consumenten zullen wel de eerste focus zijn, mede vanwege de logistiek van het opsturen en terughalen van de kledingstukken.

De focus bij de lease-constructie ligt op het kunnen aanbieden van een nóg duurzamere optie op het gebied van het gebruik van kleding. Gray Label is wel realistisch: het doel is om in eerste instantie break-even te draaien in plaats van winst te maken. Bijkomende kosten als kleding terughalen, wassen en opnieuw verpakken en opsturen wegen immers behoorlijk mee op de balans en snijden in de marge. Ze zien het leaseconcept als een extra service die naast gemak voor de consument, ook bewustwording creëert en uiteindelijk bijdraagt aan een meer sustainable-mode industrie. De eerste reacties uit de achterban zijn dan ook positief.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, lanceert het merk ook een nachtmode en ondergoed collectie en heeft het in samenwerking met Novesta nu ook drie items voor volwassenen. Het nachtgoed is vanaf eind november te koop en de special edition voor volwassenen zijn vanaf 4 november te koop. De nacht- en ondermode collectie is zo ontworpen zodat ze zowel overdag als ‘s nachts gebruikt kunnen worden. De items kunnen makkelijk gemixt en gematcht worden en is gemaakt van rib-katoen en gerecycled elastane.

Beeld: Gray Label

Abonnement
Circulariteit
Gray Label
kledingverhuur
lease