• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Personeels-bv’s Miss Etam en Steps failliet verklaard

Personeels-bv’s Miss Etam en Steps failliet verklaard

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De personeels-bv’s van de modebedrijven Steps en Miss Etam zijn failliet. Dat bevestigt curator Nils Reerink telefonisch tegenover FashionUnited. Het gaat formeel gezien om twee bedrijven die vallen onder NXT Fashion en bij de Kvk staan ingeschreven als respectievelijk Nb Team B.V. en Me Team B.V.. Onder de bv’s valt het winkelpersoneel van Steps en Miss Etam, in totaal zo’n 300 werknemers. De winkels, merken en voorraden van Steps en Miss Etam zijn niet failliet, zo benadrukt de curator.

Oorzaak van het faillissement is volgens Reerink het feit dat er onvoldoende middelen waren om het personeel uit te betalen. Eerder deze maand bleek al dat NXT Fashion het salaris van januari niet aan het personeel van Miss Etam en Steps kon overmaken, mede omdat het bedrijf geen aanspraak kon maken op de NOW-regeling.

Vakbond AVV kreeg daarop veel klachten van werknemers, die zeiden ‘helemaal klaar’ te zijn met het bewind van NXT-directeur Martijn Rozenboom. Salarissen werden meermaals te laat uitbetaald en in december gingen het distributiecentrum en shared service center van NXT Fashion failliet. AVV stapte samen met de ondernemingsraad van Miss Etam al twee keer naar de Ondernemingskamer. “Het lijkt er nog steeds niet op dat Rozenboom een levensvatbare onderneming van Miss Etam en Steps wil maken,” zo schreef AVV afgelopen maand. “Hij heeft zelf besloten dat Miss Etam een outlet gaat worden en dat hij daar geen hoofdkantoor of distributie voor nodig heeft. Een ondernemingsplan lijkt er niet onder te liggen.”

Loongarantie voor winkelpersoneel Steps en Miss Etam na faillissement personeels-bv’s

Op 8 februari werd aangekondigd dat de ondernemingsraad van Miss Etam samen met de vakbond een faillissementsaanvraag voorbereidde. Met een faillissement zouden werknemers hun salaris via de loongarantie uitbetaald krijgen. Min of meer gelijktijdig vroeg NXT Fashion echter surseance van betaling aan, die enkele dagen later werd verleend. Nu is het alsnog tot een faillissement van de personeels-bv’s gekomen. Voor deze bedrijven werd de surseance van betaling beëindigd.

Het faillissement zorgt ervoor dat de werknemers van Miss Etam en Steps tenminste nog een inkomen hebben - maar ze zijn wel hun baan kwijt. “Voor deze mensen houdt het op,” aldus de curator, “Tenzij een doorstart kan worden gerealiseerd. Dat zal de komende weken moeten blijken.”

Voor Reerink is het regelen van de loongarantie voor de werknemers de komende weken de hoogste prioriteit, zo stelt hij. Daarna zal de curator de mogelijkheden voor een eventuele doorstart bestuderen.

Beeld: Miss Etam

Altijd al up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u aan voor de FashionUnited nieuwsbrief! Voeg u toe aan een netwerk van ondernemers, CEO's, ontwerpers, inkopers en andere modeprofessionals die de FashionUnited nieuwsbrief al ontvangen.

Faillissement
Me Team b.v.
Miss Etam
Nb Team B.V.
NXT Fashion
Steps