Redenen voor afzien doorstart McGregor ‘niet overtuigend’

De curator in het faillissement van de Doniger Fashion Group, moederbedrijf van McGregor, Gaastra van Adam, vindt de redenen van investeerder Rens van de Schoor om af te zien van de doorstart ‘niet overtuigend’. Dit is te lezen in het eerste faillissementsverslag van de groep.

Halverwege oktober werd bekend dat Rens van de Schoor, die met DuSoutien Beheer de merken, voorraden en panden van de Doniger Fashion Group heeft overgenomen, een doorstart niet zag zitten. Van de Schoor droeg als redenen aan dat de bedrijfsadministratie van de Doniger Fashion Group niet op orde zou zijn, een groot deel van de leveranciers niet bereid zouden zijn om te leveren onder de voorwaarden van Van de Schoor en dat de timing van de doorstart ongunstig zou zijn. Curator Hanneke de Coninck beoordeeld de ‘gronden die door de doorstarter zijn aangedragen als niet overtuigend’ omdat Van de Schoor op de hoogte was van deze omstandigheden, 'of had kunnen zijn omdat hij toegang had tot de dataroom van de groep en het management van het bedrijf'. Op dit moment zijn Van de Schoor en De Coninck nog in overleg over de gevolgen van het staken van de doorstart activiteiten, zo meldt het verslag. “Op het moment van het verschijnen van dit verslag heeft dit overleg nog niet geresulteerd in een overeenstemming. Het gesprek hierover is nog gaande,” aldus het document.

Rens van de Schoor betaalde 10,3 miljoen euro voor Doniger Fashion Group

In het verslag wordt eveneens het verkoopproces van de Doniger Fashion Group uiteengezet. Rens van de Schoor betaalde met DuSoutien Beheer 10,3 miljoen euro voor het inventaris, de voorraden, merkrechten en andere onderdelen van de onderneming. De curator koos uiteindelijk mede voor Van de Schoor en DuSoutien Beheer omdat de investeerder al eerder betrokken was bij de succesvolle doorstart van merken Miss Etam, Promiss en Brantano, zo is te lezen in het verslag.

Als oorzaak van het faillissement van Doniger Fashion Group begin september worden verschillende elementen aangewezen door de curator. Aan het begin van september had de groep een liquiditeitstekort van 8 miljoen euro. Daarop vroeg het bestuur de aandeelhouders, die het bedrijf financierden, in deze behoefte te voorzien. De aandeelhouders lieten vervolgens weten niet aanvullende financiering te verstrekken. De liquiditeitsbehoefte van het bedrijf ontstond mede als gevolg van het eerdere faillissement van McGregor waardoor de groep alle voorraad in de maanden juli tot en met oktober vooruit moest betalen. Verkoop van de merken die onder de groep vallen vindt voornamelijk plaats in oktober tot en met februari, waardoor voor de financiering van de inkoop van de wintercollectie geen geld beschikbaar was. Vervolgens werd surseance aangevraagd dat enkele dagen later werd omgezet naar een faillissement naar alle Nederlandse entiteiten van de Doniger Fashion Group.

Van de Schoor liet eerder aan het Financieele Dagblad weten een koper te zoeken voor de merkrechten van McGregor en Gaastra. Voor de Adam Brandstores wordt gezocht naar een overname, de voorkeur ligt bij een retailer van herenmode.

Geheugen opfrisser

Instructies: Gebruik de pijltjes om te navigeren of klink op een moment in de tijdlijn. De volgorde is van oud naar nieuw, dus het oudste nieuws wordt als eerst getoond.

Beeld: McGregor Facebook

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN