Nieuwe eigenaar McGregor: Wie is Rens van de Schoor?

Hij moet nog 40 worden, maar de oud ING-bankier Rens van de Schoor heeft in twee jaar tijd een aantal iconen van de Nederlandse moderetail van de vergetelheid gered. Ondanks de malaise in de retailbranche gelooft Van de Schoor in een toekomst voor winkelketens en dat mensen van winkelen houden. Baksteen en online moeten volgens hem naadloos in elkaar overgaan. Van de Schoors modecarrière in vogelvlucht.

Nieuwe eigenaar van McGregor begon modecarrière bij Coltex

Rens van de Schoor begon zijn carrière in de mode in 2011 als financieel directeur bij de Coltex Retail Group. Daarvoor werkte hij acht jaar bij ING waarvan drie jaar op de afdeling 'bijzonder beheer'. Toen Coltex in 2014 de ketens Steps en Superstar, met een gezamenlijke omzet van 75 miljoen, aan FNG verkocht, leerde Van de Schoor FNG topman Dieter Penninckx kennen. In augustus 2014 richtte van de Schoor Roman & Stern Holding op. Een dienstverlener die het Belgische FNG zou ondersteunen bij zijn Nederlandse activteiten: Van de Schoor wordt algemeen directeur van de vennootschap NLB Fashion, de Nederlandse tak van FNG.

Nieuwe eigenaar Miss Etam: Roman & Stern Holding

Door naar mei 2015: Goed nieuws voor Miss Etam, de failliete damesmodeketen gaat een doorstart maken. Etam Groep wordt overgenomen door Roman & Stern Holding.

Beursgang en geboorte R&S Retail Group NV

Op 18 november 2015 laat het moederbedrijf van Miss Etam, R&S Finance, weten naar de beurs te gaan. Van de Schoor benut de ongebruikte beursnotering van beddenfabrikant Dico International voor de beursgang. Op basis van de beurskoers van 1,60 euro wordt R&S Finance gewaardeerd op 16 miljoen euro. Dico International wordt na deze reverse listing omgedoopt naar R&S Retail. Op 20 januari 2016 is de naamswijziging een feit.

De beursnotering en de mogelijkheid om risicodragend kapitaal aan te trekken helpen Van de Schoor bij het realiseren van de beoogde groei: de groep is gericht op het verwerven van retail- en fashion ketens en het creëren van waarde door optimalisering van bedrijfsprocessen. Het is kortweg het startschot voor overnames. De omzet van R&S Retail Group is dan 100 miljoen euro, afkomstig uit Miss Etam dat doorstartte met 180 winkels.

R&S op overnamepad: omgekeerde acquisitie FNG Group

In maart 2016 wordt bekend dat R&S Retail Group de Belgische FNG Group wil overnemen. De reden dat R&S FNG overneemt en niet omgekeerd, terwijl FNG met een omzet van 250 miljoen euro veel groter is dan het Nederlandse concern, is de beursnotering van R&S aan Euronext in Amsterdam. Samen hebben de bedrijven 2.500 medewerkers en een omzet van 350 miljoen euro.

Brantano

Een maand later, in april 2016, verwerft R&S een optie om Brantano over te nemen. De aandelen van schoenenketen Brantano, gekocht uit de boedel van de failliete Macintosh Retail Group, zijn in handen van Brantnew. Brantnew is een nieuwe vennootschap van ondernemerstrio Rens van de Schoor, Dieter Penninckx en Wouter Torfs, eigenaar van de gelijknamige schoenenketen. Met Brantano, in september 2016 word de overname definitief, erbij komt de omzet van R&S Retail en FNG samen op 500 miljoen euro.

Superstar verdwijnt, Promiss verschijnt

In juli 2016 wordt de lancering van het vernieuwde Promiss bekendgemaakt. Promiss werd in 2015 samen met Miss Etam, failliet verklaard, waarna zo’n 70 filialen werden gesloten. De merknaam bleef in handen van R&S Retail. De eigenaar wilde de naam Promiss nog wel kunnen gebruiken voor andere concepten, zoals een online winkel of shop-in-shops. FNG, dat Superstar had overgenomen, wilde het omvormen. Na de fusie van R&S en FNG valt alles samen.

R&S Retail wordt FNG

In januari 2017 wordt R&S Retail officieel FNG Group. Dieter Penninckx wordt de nieuwe CEO en Rens van de Schoor wordt CFO. Na een periode van bestendiging en stabilisatie - in maart 2017 is Miss Etam weer gezond - volgt in september 2017 opnieuw een kapitaalverhoging van 15 miljoen voor de FNG Group. Diezelfde maand wordt bekend dat Rens van de Schoor zijn belang in FNG heeft verkocht. Vandaag, 25 september 2017, wordt zijn volgende stap bekend: Rens van de Schoor heeft Du Soutien Beheer opgericht en de Nederlandse tak van het failliete Doninger Fashion Group, McGregor, Gaastra en Adam Menswear, overgenomen.

Beeld: McGregor website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN