De geruchten gingen al even maar nu bevestigt V&D het zelf: de curatoren voeren exclusieve gesprekken met Cool Investments, het bedrijf van retail-ondernemer Roland Kahn. Hij wil alle activiteiten van V&D gaan overnemen.

Als het aan Cool Investments ligt, wordt V&D dus geheel overgenomen en kan ‘een groot deel van de V&D-warenhuizen zonder onderbreking doorstarten’.

Momenteel zijn de gesprekken over de overname nog gaande. Zo moet Cool Investments nog overeenstemming bereiken over de bankfinanciering en de medewerking van verhuurders van de V&D-panden. Zowel de curatoren als Cool Investments hopen dat ‘de constructieve besprekingen met de bank en de vastgoedeigenaren snel tot een positief resultaat zullen leiden’, zo laten beide partijen in een gezamenlijk persbericht weten. Hoe lang die gesprekken nog gaan duren is niet bekend, al liet V&D voor het weekend al wel weten dat de gesprekken in de eindfase zaten.

De curatoren laten weten dat de voorliggende overname ‘niet alleen de best mogelijke uitkomst voor de schuldeisers in het faillissement’ oplevert, maar geeft deze ook ‘de beste uitgangspositie voor medewerkers, leveranciers en de economische bedrijvigheid in Nederlandse binnensteden’. Bij het warenhuis werken zo’n 8.000 mensen, waarvan 5.000 in de winkels en 3.000 in de instore La Place restaurants. Bij een doorstart door Cool Investments zou een groot deel van het personeel zijn baan kunnen behouden, en biedt het leveranciers een ‘mooi persperspectief op verdere leveringen’.

Voor het weekend ging het gerucht al dat Kahn betrokken was bij een mogelijke doorstart , maar toen deed hij in de media af als ‘een broodjeaapverhaal’. Kahn verklaarde in Milaan te zitten en dat het ‘echt niet waar was’.

Hudson’s Bay zit achter panden V&D aan

Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay Company werd eerder ook genoemd als overnamekandidaat, maar de onderhandelingen met de curatoren zijn inmiddels gestaakt. Wel wordt er nog gepraat met vastgoedeigenaren. Volgens een woordvoerder van de curatoren ging het Hudson’s Bay enkel om ‘de bezittingen en niet om de werkgelegenheid’.

Daarmee zou Hudson’s Bay een doorstart van Cool Investments nog wel kunnen dwarsbomen. Het warenhuis onderhandelt nog steeds met vastgoedeigenaren, achter de rug van V&D om, stelt een anonieme bron aan RTL Z. Zo zouden er concurrerende aanbiedingen worden gedaan, waarbij de Canadese partij slechts 15 tot 20 winkelpanden van V&D zou willen overnemen. Er liggen plannen om deze vestigingen te renoveren en om te bouwen tot een nieuwe formule. Hudson’s Bay zou verhuurders op langere termijn betere voorwaarden en garanties bieden. Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die bemiddelt tussen V&D en de vastgoedeigenaren, laat in een reactie aan RTL Z weten dat ‘veel Nederlandse verhuurders willen best financiële offers brengen’.

Restaurantketen La Place werd eind januari al verkocht aan supermarktbedrijf Jumbo Groep. Omdat La Place ook in-store vestigingen bij V&D heeft, zit de nieuwe eigenaar dan ook nog steeds aan de onderhandelingstafel met V&D, zodat het de zaken kan afstemmen met de nieuwe eigenaar. Jumbo Groep liet eerder al weten dat het hoopte op een koper van het warenhuis, zodat ze afspraken kunnen maken over het voortzetten van La Place-restaurants in de panden van V&D.

Roland Kahn wil V&D overnemen

Twee weken geleden liet Kahn al vallen dat hij ‘een nieuwe winkelketen voor vrouwen’ zou beginnen . "We gaan dit jaar een heel nieuwe winkelketen lanceren met clicks en bricks," aldus de ondernemer. Volgens de zakenman was het een ‘gat in de markt’, al gaf hij toen nog geen toelichting op de nieuwe formule.

Roland Kahn is eigenaar van America Today, Coolcat, Sapph en MS Mode. Hij heeft sinds 1996 al verschillende grote retailbedrijven overgenomen. Zo nam hij in 1996 20 winkels van Bata over, en 5 jaar later werd hij de eigenaar van Amici. Tussen 2001 en 2006 werd hij ook eigenaar van America Today en nam hij 6 winkels van Fooks over.

De eigenaar van Cool Investments heeft nu meer dan 600 winkels in de Benelux, Duitsland, Frankrijke en Spanje. Gezamenlijk levert hem dat een omzet van circa 460 miljoen euro op. Tevens is hij mede-eigenaar van De Bijenkorf in Amsterdam. Volgens de Quote 500 –hij staat op nummer 70- heeft Kahn een geschat vermogen van 250 miljoen euro.

Beeld: Facebook V&D Hoorn, Facebook V&D Beverwijk, Facebook Coolcat


 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN