• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D vraagt uitstel van betaling aan

V&D vraagt uitstel van betaling aan

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuis V&D uitstel van betaling verleend. De Amerikaanse eigenaar Sun Capital wil niet meer investeren in het warenhuis, na tegenvallende resultaten. Het personeel van V&D is vanmorgen om 9.00 uur ingelicht over de situatie.

De directie heeft dinsdag surseance aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen. De surseance gaat over de hele groep, zowel de warenhuizen als restaurant La Place. Hanneke De Coninck-Smolders en Kees van de Meent zijn aangesteld als bewindvoerders.

"We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken," laat CEO John van den Ent weten aan RTL Z. V&D heeft het nieuws bevestigd, nadat RTL Z berichtte dat het warenhuis de aanvraag zou doen.

De vestigingen blijven vooralsnog open, meldt V&D, maar de webwinkel is gesloten. Toch hangen er bij de filialen aan de Kalverstraat in Amsterdam, Maastricht en Deventer briefjes dat de winkel later open gaat. Ook wordt er vermeld dat retouren of ruilen niet mogelijk is, en dat cadeaukaarten niet worden geaccepteerd. V&D laat in een persbericht weten: In de komende periode zullen alle vestigingen van V&D en La Place open blijven. Dit is van belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn."

V&D: onderneming kan niet meer aan betalingsverplichting voldoen

"De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de ‘Indian Summer’ in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren," zegt V&D in een persbericht. "Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen."

De afspraken met verhuurders en leveranciers om een structurele kostenverlaging door te voeren waren net rond. Ook zou de nieuwe strategie, winkelformule en het nieuwe assortiment in het eerste kwartaal worden uitgerold in de winkels.

Voorbode van faillissement voor V&D

Woordvoerder Edwin van Wijk wilde maandag niet op de cijfers reageren, maar zei wel tegen RTL Z: "De kosten van het sociaal plan zijn fors. Dus dat we dit jaar verlieslatend zijn, is voor ons geen verrassing." Ook zou het warenhuis op koers liggen, omdat 2016 pas het jaar wordt van break even en in 2017 wordt pas de eerste winst verwacht. Volgens Van Wijk ‘liggen ze gewoon op koers’.

Het was een zwaar jaar voor het warenhuis. V&D kondigde in januari aan de lonen van het personeel en de huren van de winkel te willen verlagen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De besprekingen duurden maanden wegens een aantal conflicten met verhuurders en vakbonden.

Uiteindelijk werd er met de meeste verhuurders een overeenkomst gesloten, waardoor het er weer goed uitzag voor V&D. Met 70 procent van de verhuurders een akkoord bereikt, en V&D verwachtte dat dit tegen het eind van 2015 zelfs 90 procent zou zijn. “Met 70 procent hebben we een definitief akkoord bereikt, met de overige 30 procent zijn we nog in onderhandeling,” meldde Harm Tunteler, chief restruction officer van V&D in oktober. Bij die 30 procent hoort Metroprop, eigenaar van drie winkelpanden. De verhuurder weigerde tot dan toe mee te werken.

De loonkosten werden bespaard door een ontslagronde van 400 werknemers. Bovendien stak de Amerikaanse investeringsmaatschappij nog eens 47 miljoen euro extra in het warenhuis.


V&D