Dutch Design Awards voor Duran Lantink en Jan Hoek en MVRDV

Fotograaf Jan Hoek en modeontwerper Duran Lantink hebben met hun ‘Sistaaz of the Castle’ de Dutch Design Award in de categorie Fashion gewonnen. Architectenbureau MVRDV won de publieksprijs voor Crystal Houses, oftewel het glazen pand aan de PC Hooftstraat.

Hoek en Lantink werkten samen aan het multidisciplinaire ‘Sistaaz of the Castle’, een project dat de kleurrijke looks toont van transgender sekswerkers die paraderen door de straten van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Rondom hun modieuze verschijning en hun vermogen om van alles wat ze vinden uitbundige creaties te maken, is een fotoserie en modecollectie gemaakt. De foto’s zijn gepresenteerd in fotomuseum FOAM; de show was onderdeel van Amsterdam Fashion Week.

“Het vermaken en verfraaien van kleding is sterk verweven in de cultuur van het Afrikaanse continent. Met ‘Sistaaz of the Castle’ zetten Jan Hoek en Duran Lantink een spotlight op deze notie van ‘iedereen is een ontwerper’ en stellen zij de term exotisme ter discussie,” stelt de jury in een statement. “Het respect dat Hoek en Lantink hebben voor de Sistaaz is terug te zien in de indrukwekkende ontwerpen en foto’s, maar vooral in de impact die het project op de Sistaaz zelf heeft: een krachtig gevoel van trots en bestaansrecht. In Nederland prikkelen de outfits de nieuwsgierigheid naar de verhalen erachter.”

FashionUnited was bij de presentatie tijdens Amsterdam Fashion Week, bekijk hier het fragment terug (het begint op 0:53 en eindigt op 1:42):

Andere finalisten in de categorie Fashion waren Nanna van Blaaderen (Woolmark Collection), Futura (Racing Ankersmit – Autumn/Winter 2016) en Liselore Frowijn (Apocalypse Me Now – Spring/Summer 2016).

Dutch Design Awards voor Duran Lantink en Jan Hoek en MVRDV

MVDRV viel opnieuw in de prijzen en sleepte de publieksprijs in de wacht voor het glazen pand aan de PC Hooftstraat. Het pand, dat de naam ‘Crystal Houses’ draagt en tijdelijk wordt gehuurd door Chanel. Het klassieke gevelontwerp van de panden die voor dit pand moesten wijken is nagebootst, maar dan in massief glas. Zo bestaat de gevel uit glazen bakstenen, doorzichtig cement, glazen kozijnen en glazen deurklinken. De winkel heeft een winkeloppervlakte van 620 vierkante meter, en een woning erboven van 220 vierkante meter.

Voor de productie van de glazen bakstenen werd het in Venetië gevestigde Poesia aangetrokken. Detail: de deur weegt alleen al 100 kilo. Het architectenbureau wilde oorspronkelijk de hele gevel in glas uitvoeren, maar daar was stadsdeel Amsterdam-Zuid niet voor in. Daarom de bovenzijde van de gevel uitgevoerd in baksteen.

Beeld: Dutch Design Awards, MVRDV

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN