Waar tot een paar jaar geleden de meeste creatief directeuren van beroemde modehuizen nog mannen waren, zijn door de stoelendans van de afgelopen twee jaar vrouwen dit jaar veel beter vertegenwoordigd in de top van de modewereld. De tentoonstelling van het Gemeentemuseum Den Haag kan dan ook op geen betere tijd komen. Het museum zet met ‘Femmes Fatales - Sterke vrouwen in de mode’ de vrouwen uit de modegeschiedenis in the picture, aldus een persbericht.

“Het is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers,” aldus het bericht. De tentoonstelling kijkt bijvoorbeeld naar hoe vrouwen anders ontwerpen dan mannen, wat hun invloed is, wat het vrouw-zijn betekent voor hun creaties en boven alles: wat is hun visie op mode. Er is onder andere werk te zien van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Grazia Chiuri, Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen.

Naast de bekende namen aan de voorkant van de modehuizen, gaat de tentoonstelling ook in op de vrouwen die achter de schermen van grote invloed waren in de mode. “Met zulke krachtige vrouwen die niet alleen prachtige ontwerpen maken, maar ook lef tonen en duidelijke statements niet schuwen, is het nauwelijks nog voor te stellen dat de eerste vrouwelijke ontwerpers zich staande moesten houden in een mannenwereld,” aldus het bericht.

’Femmes Fatales - Sterke vrouwen in de mode’ is te zien van 17 november tot en met 24 maart 2019 in het Gemeentemuseum Den Haag.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN