• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Modetentoonstelling Jan Taminiau in Centraal Museum

Modetentoonstelling Jan Taminiau in Centraal Museum

Door Esmee Blaazer

4 okt. 2017

Cultuur

Het Centraal Museum in Utrecht wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan modeontwerper Jan Taminiau. Dat heeft het museum bekendgemaakt middels een persbericht.

"Na tentoonstellingen met Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Iris van Herpen is het opnieuw tijd voor een unieke en gedurfde samenwerking met één van Nederlands grootste modetalenten," zegt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, in het Algemeen Dagblad. "In deze bijzondere tentoonstelling is er een nauwe samenwerking met Jan Taminiau; het belooft een verrassende en persoonlijke tentoonstelling te worden. Taminiau neemt ons mee in zijn visuele en onderzoekende wereld.”

Naast nieuw werk van Taminiau en al eerder verworven creaties van hem uit de museale collectie van het Centraal Museum, worden in deze tentoonstelling 'spectaculaire' bruiklenen van Taminiau uit verschillende musea gepresenteerd. Ook krijgt het publiek stukken te zien uit atelier JANTAMINIAU en privéverzamelingen.

Jan Taminiau werkt bijna 15 jaar als ontwerper. Het postzakjasje, een ontwerp uit zijn afstudeercollectie, dat door prinses Máxima bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009 werd gedragen, is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. In 2013 mocht hij twee inhuldigingsjurken voor Maxima maken. De beelden van de kroning gingen de hele wereld over, en bracht zijn carriere in stroomversnelling.

Taminiau kreeg in 2013 het Mode Stipendium uitgereikt, een modeprijs van 50.000 euro. Een jaar later sleepte de ontwerper nog een belangrijkste Nederlandse modeprijs in de wacht, de Grand Seigneur.

Voor de vormgeving is Centraal Museum een samenwerking aangegaan met stylist Maarten Spruyt.

De tentoonstelling Jan Taminiau is te bezoeken van 21 april tot en met 26 augustus 2018.

Foto's: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben.

Centraal Museum
Jan Taminiau