• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Deze mensen ontvielen de modeindustrie in 2016

Deze mensen ontvielen de modeindustrie in 2016

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

In 2016 moest de modewereld afscheid nemen van enkele van haar grootste en bekendste iconen en ontwerpers. Twee muzikanten, David Bowie en Prince, die met hun innovatieve stijl een enorme invloed hadden op de modetrends. De modeindustrie verloor daarnaast legendarische ontwerpers als Sonia Rykiel, André Courrèges en James Galanos. FashionUnited gedenkt hen en anderen die de industrie het afgelopen jaar ontvielen.

Januari - André Courrèges

Het jaar begon met het overlijden van de Franse modeontwerper André Courrèges. Op 7 januari overleed hij thuis in Parijs op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Courrèges stond bekend om zijn futuristische ontwerpen, waarmee hij begin jaren zestig naam maakte in de modewereld. Zijn doorbraak kwam in 1964, toen hij de collectie ‘Space Age’ maakte, bestaande uit onder andere minirokjes en platte gogo laarzen in minimalistische kleuren.

Door de jaren heen kleedde hij beroemdheden als de Duchess of Windsor en mocht hij de personeelsuniformen voor de Olympische Spelen in München ontwerpen. Eind vorige eeuw telde zijn merk honderden winkels wereldwijd en in 2011 verkocht hij het aan Jacques Bungert en Frédéric Torloting. Zijn nalatenschap is nu in handen van creatief directeuren Sebastien Meyer en Arnaud Vaillant.

Januari - David Bowie

Slechts enkele dagen later, op 10 januari, overleed de legendarische artiest en modeicoon David Bowie op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Met een carrière van ruim zes decennia was hij een van de meest innoverende muzikanten die de industrie ooit heeft gekend. Met de introductie van zijn alterego Ziggy Stardust in de jaren zeventig veranderde hij echter ook in een trendsetter op het gebied van mode.

She's done it again! Well done @helengreeen

Een video die is geplaatst door David Bowie (@davidbowie) op

Bowie stond bekend om zijn unieke kostuums, extravagante make-up en zijn felgekleurde haar. Ook met zijn schoudervullingen, catsuits en zijn bekende rode broekpak bleef hij de modeindustrie inspireren. Zo bracht ontwerper Jean Paul Gaultier in 2013 een ode aan de Stardust-look in zijn lente- en zomercollectie. Ook werd Bowie drie jaar geleden benoemd tot de Best Geklede Brit aller tijden.

April - Prince

Met het onverwachts overlijden van Prince op 21 april ging begin dit jaar nog een modeicoon heen. De artiest werd op 57-jarige leeftijd levenloos aangetroffen in zijn huis in Minnesota. Niet alleen stond hij bekend om zijn grootste hits als ‘Purple Rain’, ‘Raspberry Beret’ en ‘1999’, maar ook zijn bijzondere kledingstijl. De paarse jas met studs, de ruches blouse, strakke broeken en de lange paillettenjas: Prince’s stijl was uitbundig en hij droeg vooral wat hij zelf wilde dragen.

Net als Bowie, stond Prince erom bekend om aan ieder nieuw album een andere look en een ander imago te koppelen. Het begon met een afrokapsel en een simpele spijkerbroek, maar door de jaren heen werd zijn kledingstijl steeds vrouwelijker: hij ging in vrouwenkleding en laarzen met hakken het podium op. In combinatie met de felle kleuren en pailletten was Prince een uitbundige verschijning. De modewereld reageerde dan ook ontzet op social media.

Brilliant, creative, one of a kind, a true icon. RIP Prince.

Een foto die is geplaatst door Michael Kors (@michaelkors) op

Juni - Bill Cunningham

Modefotograaf Bill Cunningham overleed op 25 juni, nadat hij enkele dagen eerder in het ziekenhuis was opgenomen na een beroerte. Cunningham werd 87 jaar. Hij werkte ruim veertig jaar als fotograaf voor de New York Times en met een carrière van meer dan vijftig jaar, was Cunningham een icoon van de straten van New York. Hij fotografeerde niet alleen modeshows, maar ook het New Yorkse straatleven daarbuiten.

Cunningham maakte altijd gebruik van zijn fiets en droeg vaak een beige pantalon, zwarte sneakers en een felblauwe jas of trui. In 2008 werd de fotograaf in Frankrijk onderscheiden met een Légion d’Honneur en in 2010 verscheen er een documentaire over zijn leven. Om Cunningham te eren, is de hoek van de Fifth Avenue 57th Street in New York, waar hij vaak te vinden was, de ‘Bill Cunningham Corner’ genoemd.

#BillCunningham we will miss your inimitable eye.

Een foto die is geplaatst door Carolina Herrera (@houseofherrera) op

Augustus - Sonia Rykiel

Op 25 augustus overleed de Parijse modeontwerpster Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd. Rykiel, bekend van haar gelijknamige modehuis en haar kledinglijn Sonia by Sonia Rykiel, leed al bijna twintig jaar aan de ziekte van Parkinson, waar ze tevens een boek over schreef. Rykiel stond in de modewereld bekend om haar stijl die de bevrijding van de vrouw belichaamde. Zo plaatste ze de zoom aan de buitenkant van haar creaties en moedigde ze vrouwen aan geen bh te dragen.

Rykiel begon als etaleur bij een Parijs textielbedrijf en pas in 1962, toen ze tijdens haar zwangerschap niet de juiste truien kon vinden, begon ze met ontwerpen. Ze werd de ‘Koningin van de knitwear’ genoemd en kleedde beroemdheden als Audrey Hepburn en Brigitte Bardot. In 1995 zag Rykiel af van haar rol als creatief directeur van haar modehuis en in 2009 werd de ontwerpster geëerd met een Légion d’Honneur voor haar inzet in de Franse modeindustrie.

Oktober - Richard Nicoll

De 39-jarige Britse modeontwerper Richard Nicoll overleed op 21 oktober, op zijn verjaardag, aan een hartstilstand. Nicoll studeerde af aan de Central Saint Martins in Londen, waarna Dolce & Gabbana zijn volledige afstudeercollectie kocht. Een van zijn bekendste ontwerpen is de innovatieve LED-jurk die hij in 2014 in Londen presenteerde.

Na zijn afstuderen ging Nicoll aan de slag bij Louis Vuitton. In 2005 richtte hij zijn eigen modemerk op, dat zowel fysieke winkels wereldwijd heeft als verkrijgbaar is in luxewebshops als Net-a-Porter. In 2009 begon de ontwerper als creatief directeur bij het Italiaanse modehuis Cerutti en ook werkte hij bijl Fred Perry, Topshop en Jack Wills. “Zijn smaak was onberispelijk, zijn aanwezigheid was boeiend en zijn talent was onmiskenbaar,” zei modeontwerper en vriend Jonathan Saunders over Nicoll’s overlijden.

Oktober - James Galanos

In dezelfde maand ontviel nog een bekend modeontwerper aan de modeindustrie. Op 30 oktober overleed de Amerikaanse ontwerper James Galanos op 92-jarige leeftijd in zijn huis in West Hollywood. Galanos was de lievelingsontwerper van voormalig First Lady Nancy Reagan en hij kleedde ook beroemdheden als Diana Ross en Judy Garland. Hij stond bekend om zijn nette kledingstijl.

Galanos begon zijn carrière als assistent van de Franse ontwerper Robert Piguet in Parijs. Begin jaren vijftig lanceerde hij zijn eigen lijn, genaamd Galanos Originals, welke werd verkocht in warenhuizen als Saks Fifth Avenue en Neiman Marcus. Daarnaast ontwierp Galanos kostuums voor verschillende actrices, tot hij in 1998 met pensioen ging en begon met fotograferen. Nog steeds dragen actrices als Jessica Alba en Maria Bello de creaties van Galanos.

December - Franca Sozzani

Vorige week werd het nieuws naar buiten gebracht dat Franca Sozzani, hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, op 66-jarige leeftijd is overleden na een ziektebed van een jaar. “Dit is het meest verdrietige nieuws dat ik ooit heb moeten vertellen,” aldus Jonathan Newhouse, CEO van uitgeverij Condé Nast International, over het overlijden. Sozzani was 28 jaar lang werkzaam voor de Italiaanse Vogue.

Van Sozzani wordt gezegd dat ze van Vogue meer dan alleen een modetijdschrift maakte. Met bepaalde fotoreportages kaartte ze culturele of sociale kwesties aan, waaronder het ‘Black Issue’ in 2008. Hiermee wilde Sozzani de diversiteit in de modewereld onder de aandacht brengen. Tevens deed Sozzani vrijwilligerswerk voor de Verenigde Naties, waarvoor ze dit jaar werd beloond met de eerste ‘Swarovski Award for Positive Change’ van de British Fashion Council.

December - George Michael

Op 25 december, uitgerekend op eerste Kerstdag, overleed de Britse popzanger George Michael, bekend van de hit ‘Last Christmas’, op 53-jarige leeftijd. Hij zou zijn overleden aan hartfalen. Supermodellen als Cindy Crawford en Naomi Campbell, die rollen speelden in de videoclips van Michael, reageerden op social media verslagen op het nieuws. “Ik voel me zeer geëerd en rol te hebben mogen gespeeld in #georgemichael’s ‘Freedom90 video. Zijn moed inspireerde ons allemaal,” aldus Crawford.

De videoclip van Michael’s hit ‘Freedom’ in 1990 wordt door velen gezien als een beslissend moment in de popcultuur waarin mode en muziek samenkomen. In de video speelden vijf toonaangevende supermodellen, waaronder Crawford en Campbell, maar ook Christy Turlington, Linda Evangelista en Tatjana Patitz een rol. De teksten van Michael inspireerden ontwerpers als Donatella Versace en Stella McCartney voor hun kledingcollecties.

Goodbye my dear friend. He is waiting for you in heaven.

Een foto die is geplaatst door Donatella Versace (@donatella_versace) op

Beeld: Wikimedia - Nicogenin, Catwalkpictures.com, Toby Canham / Getty Images North America / AFP

overleden