• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Dior bevestigt Maria Grazia Chiuri als creatief directeur

Dior bevestigt Maria Grazia Chiuri als creatief directeur

Door Anne Buis

8 jul. 2016

Mensen

De kogel is door de kerk: Maria Grazia Chiuri wordt de nieuwe creatief directeur van Dior. Gisteren werd al bekend dat zij vertrekt als artistiek directeur bij Valentino. Er waren al langer geruchten dat zij over zou stappen naar Dior, en deze zijn nu bevestigd door Sidney Toledan, de president en CEO van het modehuis.

“Het idee van een vrouw aannemen is iets wat ik al in gedachten had, en deze vrouw is de juiste,” zegt hij tegen WWD. Verdere details over het contract zijn niet bekendgemaakt, maar hij beschrijft de samenwerking als ‘lange termijn’.

Chiuri zal volgende week starten als de nieuwe artistiek directeur van de haute couture-, ready to wear- en accessoire lijn. De eerste collectie van haar hand zal op 30 september getoond worden en betreft de lente-/zomercollectie 2017. De eerste coutureshow onder haar leiding vindt plaats in januari en markeert eveneens de zeventigste verjaardag van het modehuis.

Met de overstap van modehuis Valentino naar Dior maakt Chiuri een einde aan de lange samenwerking met Pierpaolo Piccioli. Ze werkten twintig jaar samen. Picciolo werd na haar vertrek bij Valentino aangesteld als enige creatief directeur van het Italiaanse modehuis. De geruchten dat Chiuri Raf Simons zou opvolgen als creatief directeur van Dior gingen al langer.

Maria Grazia Chiuri volgt Raf Simons op als creatief directeur Dior

Toledano prijst Chiuri’s ervaring in couture en haar ervaring met lederen accesoires in het bijzonder, evenals haar ‘hands on-mentaliteit’. “Ze is een heel direct persoon, heel concreet en pragmatisch,” stelt hij tegenover WWD. “Ze werd uitgedaagd door het modehuis Dior en vindt het spannend. Ze heeft een wereldwijde kennis van de waarden van het huis.” De CEO van Dior verwacht dat Chiuri een nieuwe evolutie van het luxemerk teweeg zal brengen. “Ze zal haar moderne visie en kennis van lifestyle meebrengen,” laat hij weten.

“Het is een grote eer om onderdeel te zijn van modehuis Dior, ik heb de enorme verantwoordelijkheid om de eerste vrouw te zijn die de leiding heeft over een huis dat zoveel diepe roots heeft in de pure expressie van vrouwelijkheid,” laat Maria Grazia Chiuri in een statement weten. “"De eindeloze rijkdom van het erfgoed blijft een constante bron van inspiratie voor mode, en ik kan niet wachten om mijn eigen visie te uiten." Bernard Arnault, voorzitter van Dior, laat weten: “Ze zal haar elegante en moderne visie op de Dior-vrouw brengen, naadloos afgestemd op het erfgoed en de codes van Monsieur Dior.” Ook hij prijs haar ‘enorme en internationale talent’.

Maria Grazia Chirui verruilt Valentino voor Dior

Een dag eerder maakte Chiuri al bekend dat ze zou vertrekken bij modehuis Valentino, waar ze samen met haar goede vriend Pierpaolo Piccioli sinds 2008 creatief directeur was. “Na 25 jaar van creatieve samenwerking en professionele voldoening geven we onszelf de mogelijkheden om onze artistieke koersen op een individuele manier voort te zetten, met een wederzijdse wens van verdere grote prestaties,” laten Maria Grazia Chiuri en Pierpaolo Piccioli in een statement weten.

Chiuri en Picciolo werken al zo’n twee decennia samen. Ze werkten voor het eerst samen bij Fendi, waar ze meer dan 10 jaar bleven. Zo stonden zij onder meer aan de wieg van de bekende Baguette Bag. Beide ontwerpers studeerden aan het Istituto Europeo di Design in Rome voordat ze elkaar via een gemeenschappelijke vriend leerden kennen. Toen Chiuri in 1989 als ontwerper bij luxemerk Fendi aan de slag ging, vroeg ze Piccioli om met haar samen te werken op de accessoiresafdeling. In 1999 verlieten Chiuri en Piccioli Fendi voor Valentino, waar ze zich in de loop der jaren behoorlijk omhoog wisten te werken tot creatief directeurs.

Maria Grazia Chiuri aangesteld als nieuwe creatief directeur Dior

Chiuri zal voor grote uitdagingen staan als nieuwe creatief directeur van Dior. De luxesector staat onder druk door de terugloop van buitenlandse klanten als gevolg van de angst voor terroristische aanslagen en het consumentenvertrouwen wankelt door economische en politieke omstandigheden in verschillende markten. De omzet bij Christian Dior Couture daalde in het derde kwartaal met 1 procent. De omzet rapporteerde zo’n 429 miljoen euro in de eerste drie kwartalen, gerekend tot 31 maart 2016. In 2015 boekte Dior een omzet van 1,87 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 17,1 procent en 7 procent bij wisselkoerscorrecties.

Volgens CEO Toledano zal de komst van Chiuri een ‘nieuw momentum’ brengen, stellend dat ‘vernieuwing’ een belangrijk ingredient is in de mode. Ze zal ‘volledig toegewijd zijn aan Dior’. Hij wijst erop dat de nieuwe creatief directeur een grotere inbreng zal hebben in ‘de manier waarop gepresenteerd en gecommuniceerd worden’.

Maria Grazia Chiuri wordt opvolger Raf Simons

Raf Simons verraste in oktober 2015 vriend en vijand door zijn vertrekt aan te kondigen als creatief directeur van Dior. Na drie succesvolle jaren bij het Franse modehuis heeft de Belgische modeontwerper besloten zijn contract ‘om persoonlijke redenen’ niet te verlengen. "Na een diepe reflectie heb ik besloten mijn post als creatief directeur voor Christian Dior's women's collectie te verlaten," zegt de Belgische modeontwerper in een verklaring. "Mijn beslissing is volledig gebaseerd op mijn verlangen om mij te focussen op andere interesses in mijn leven, waaronder mijn eigen merk [Raf Simons, red], en de passies die mij stimuleren buiten mijn werk. Het was een immens privilege om voor Dior te werken,” liet hij weten. Simons heeft drie jaar als creatief directeur bij het Franse modemerk gewerkt. Hij nam in 2012 het stokje over van John Galliano.

Beeld: catwalkpictures.com, Facebook Valentino, Maripol/Facebook Dior, Dior