• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Lanvin bevestigt: Bouchra Jarrar wordt de nieuwe creatief directeur

Lanvin bevestigt: Bouchra Jarrar wordt de nieuwe creatief directeur

Door Anne Buis

11 mrt. 2016

Mensen

Modehuis Lanvin heeft het nieuws bevestigd: Bouchra Jarrar wordt de nieuwe creatief directeur. Ze begint op maandag 14 maart in haar nieuwe functie en de lente-/zomercollectie 2017 zal haar debuut zijn.

De geruchten over de aanstelling van Jarrar gingen al eerder. Ze volgt Alber Elbaz op die in 2015 vertrok bij het modehuis.

“Haar tijdloze stijl past bij de stijl en waarden van ons bedrijf,” zegt Michèle Huiban, CEO van Lanvin, in een reactie. “Haar talent, hoge standaarden en haar goede technieken zullen een frisse wind doen blazen en moderniteit brengen binnen het huis, terwijl de ziel van één van de oudste couture huizen gerespecteerd blijft. Het is een symbool van Franse elegantie.”

In een verklaring laat de nieuw creatief directeur weten dat het haar bedoeling is om ‘Lanvin harmonie en de consistentie van mode voor vrouwen te brengen, mode van onze tijd’. “Het is een grote eer om de stijl van Lanvin te blijven voortzetten, met ontwerpen die zijn gecreëerd in de ateliers door een team die een buitengewone expertise heeft. Onderdeel uitmaken van Lanvin komt tegemoet aan een wens om mijn creatie te vergroten en mezelf uit te drukken in grotere gebieden van expressie,” voegt Bouchra Jarrar toe.

"Mevrouw Wang, Bouchra Jarrar en ik delen dezelfde moderne visie van de mode, dus het was logisch dat onze wegen kruisen en leiden tot een vruchtbare samenwerking," aldus Huiban.

Bouchra Jarrar wordt de nieuwe creatief directeur Lanvin

De Marokkaans-Franse Bouchra Jarrar leidde sinds 2010 haar eigen couturehuis. Daarvoor werkte ze als studio director bij Nicolas Ghesquière van Balenciaga (tot 2006, red.) en vanaf 2008 was ze directeur van de couture bij Christian Lacroix. In 2013 werd ze officieel lid van de Chambre syndicale de la haute couture. In 2015 kreeg de franse venture capital firma Mode et Finance een minderheidsbelang in het bedrijf van Jarrar, waarbij ze zelf 74 procent van de aandelen in handen hield.

Jarrar staat bekend als een hands-on ontwerper, die haar eigen tweedstoffen ontwikkeld en tailored items ontwerpt tot op de millimeter nauwkeurig. Voor haar couture collecties werkt ze vaak samen met gespecialiseerd ateliers, die voor haar uitgebreide borduursels met kristallen en veren maken. Bij Lanvin wacht haar de taak om de damescollectie opnieuw uit te vinden na het vertrek van haar voorganger Alber Elbaz. Na het vertrek van Elbaz werkte het modehuis met het designteam aan nieuwe collecties, onder leiding van Cemena Kamali en Lucio Finale, aan de nieuwe herfstcollecties. Tijdens Paris Fashion Week werd de collectie echter matjes ontvangen. Tevens zal ze de tassenlijn naar een nieuw succes moeten brengen, waar Lanvin de grootste moeite heeft om goede resultaten te behalen door grote concurrentie.

In haar nieuwe rol is Jarrar alleen verantwoordelijk voor de vrouwencollecties van Lanvin, in tegenstelling tot Elbaz, die ook de mannencollecties onder zijn hoede had. Volgens bronnen is ontwerper Lucas Ossendrijver in gesprek met het modehuis over een rol als creatief directeur voor de mannenlijn. Elbaz nam Ossendrijver in 2005 aan, toen de Nederlandse ontwerper nog bij Dior Homme werkte. Hij werd toen aangesteld om de mannencollecties te verjongen, waarbij hij veel couturestoffen mee bracht en industriële details aan de ontwerpen toevoegde.