• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Matthew Miller en Bodice winnaars 2017/2018 International Woolmark Prize

Matthew Miller en Bodice winnaars 2017/2018 International Woolmark Prize

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Tijdens de eerste dag van modebeurs Pitti Uomo zijn ontwerpers Matthew Miller en Bodice uitgeroepen tot de winnaars van de 2017/2018 International Woolmark Prize. Miller viel in de prijzen in de categorie mannenmode en Bodice eindigde op de eerste plek van alle kandidaten in de categorie damesmode. Daarnaast werd modemerk Dyne uitgeroepen tot de winnaar van de eerste Innovation Award.

Miller en Bodice mogen niet alleen de titel een jaar lang dragen, maar nemen ook de geldprijs van 200.000 Australische dollars (131.000 euro) mee naar huis. Dit bedrag is bedoeld om hun bedrijf verder te ontwikkelen. Daarnaast zullen ze beiden een mentor uit de industrie krijgen, een certificaat van Woolmark voor de winnende collectie en de kans om ingekocht te worden door ‘s werelds grootste en meest prestigieuze warenhuizen zoals Harvey Nichols, Hudson’s Bay, Boutique 1, Leclaireur en Mytheresa.com. Dyne gaat naar huis met 100.000 Australische dollars (65.000 euro) en krijgt ‘verschillende commerciële kansen’ aangereikt, aldus het persbericht.

Matthew Miller wint International Woolmark Prize menswear

Ontwerper Matthew Miller liet zich inspireren door ontwerper en filosoof Dieter Rams door ‘de vorm te laten volgen op functie’ door verschillende multifunctionele elementen toe te voegen zodat de kledingstukken in verschillende omstandigheden en klimaten op zijn best zijn. Zo maakte hij het mogelijk om een kledingstuk door middel van enkele veranderingen om te toveren tot een accessoire voor in de warmere klimaten. Hij behandelde wol ook op verschillende manieren en maakte het op deze manier onder andere waterbestendig.

Miller toonde volgens Emanuele Farneti, jurylid en hoofdredacteur van Vogue Italia, een goed gebalanceerde collectie met aantrekkelijke prijzen. “Hij toonde een goede combinatie tussen innovatie, commerciele leefbaarheid en kledingstukken die gedragen zullen worden door mannen op straat.” Miller over zijn overwinning: “Het winnen van deze award is fantastisch, het is een droom die uitkomt. Om in de lijst te staan met de voorgaande winnaars van deze prijs, is next level.”

Bodice wint International Woolmark Prize womenswear

Modemerk Bodice ontving de prijs voor de techniek en het productieproces. De ontwerper, Ruchika Sachdeva, werd geïnspireerd door ‘haar grootmoeder die traditionele sari’s gebruikte om quilts te maken’. Bodice maakte gebruik van traditionele recycle technieken. Voor haar winnende collectie werkte ze samen met handwevers en Bio-Dye uit Sawantwadi, India die kleuringen maakt van natuurlijke bronnen. Om het af te maken maakte de ontwerper gebruik van herbruikbare materialen zoals kokosnoot, schelpen en hout om knopen van te maken.

Ontwerper en jurylid Phillip Lim vond de collectie van Bodice ‘compleet bedachtzaam’. “Van de ingrediënten en de verf tot de applicatie en alles er tussenin, haar collectie is echt een weerspiegeling van een moderne vrouw.” Voor Bodice betekent de prijs de mogelijkheid om te blijven doen wat ze doet en verder uit te breiden, aldus ontwerper Ruchika Sachdeva van het merk. “De kans om samen te werken met deze retailers is ongelooflijk.”

International Woolmark Prize naar Matthew Miller en Bodice

In totaal deden 65 ontwerpers uit meer dan 60 landen mee aan de International Woolmark Prize. Afgelopen zomer werden twaalf finalisten gekozen verspreid over zes regio’s en de categorieën dames- en mannenmode. Onder andere Nederlandse ontwerper David Laport nam deel aan de wereldwijde finale in de categorie womenswear.

Elk jaar strijden jonge en opkomende ontwerpers voor de prijs door innovatieve collecties te maken met Australisch Merino wol. “Elk jaar is de competitie sterk en dit jaar was niet anders,” aldus Woolmark Company managing director Stuart McCullough. “Ik wil ook graag de weverijen en spinnerijen bedanken die de merken van luxe stoffen en draden hebben voorzien en ze hebben bijgestaan met de ontwikkeling van innovatieve stoffen.”

De jury bestond dit jaar uit Amber Valletta, Elizabeth Von Guttman, Emanuele Farneti, Julie Davis, Livia Firth, Liya Kebede, Miroslava Duma, Nonita Kalra, Phillip Lim, Riccardo Vannetti, Sarah Mower en Stuart McCullough.

Beeld: International Woolmark Prize

Bodice
Dyne
International WoolMark Prize
matthew miller