• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • David Laport wint Europese Woolmark Prize

David Laport wint Europese Woolmark Prize

Door Caitlyn Terra

18 jul 2017

Mensen

Ontwerper David Laport heeft de International Woolmark Prize voor Womenswear in Europa gewonnen. De ontwerper werd dinsdag tot winnaar uitgeroepen. Laport dingt nu mee naar de wereldwijde Woolmark Prize.

Voor zijn deelname moest Laport een outfit maken met een bedrag van 2.000 Australische dollars (1.367 euro). Hij creëerde een strapless oranje jurk van Merinowol waarvoor hij inspiratie haalde uit het schilderij ‘A Bigger Splash’ van David Hockney. “David heeft op een prachtige manier innovatie en creativiteit gebruikt om een realistisch en chic concept te maken,” licht jurylid Edward Buchanan toe. “Het gebruik van wol met fijne details waren fantastisch en verfrissend vanaf de eerste keer dat ik ze zag. Ik vraag mij constant af wat er is gebeurd met de vreugde in de modewereld en opeens verschijnt David Laport om die vraag te beantwoorden.”

“Het was een totale verrassing maar ik ben zeer vereerd dat mijn ambachtswerk en innovatie erkend worden,” zegt Laport in een statement. “Mijn doel was om een nieuw en modern imago van Merinowol te creëren en ik ben blij dat dit werd gewaardeerd door de jury.”

Woolmark Prize Europa voor damesmode naar David Laport

Voor de volgende stap in de wedstrijd zal hij een gehele collectie moeten produceren, waarvoor hij een bedrag ontvangt van 70.000 Australische dollar (48.000 euro). Mocht hij internationaal nogmaals uitblinken, heeft hij de kans om een geldbedrag van 200.000 Australische dollar (137.000 euro) te winnen.

In de categorie damesmode greep de Belgische ontwerper Wim Bruynooghe net mis. Bij de mannenmode liep Nederlandse Jazz Kuipers en Belg Arte Antwerp de Europese prijs mis.

In april werd bekendgemaakt dat Laport genomineerd was voor de prijs. Destijds reageerde hij verheugd: “Het is echt een ontzettende eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen in deze fantastische internationale competitie. Daarbij is het ook echt een uitdaging om wol op een nieuwe, innovatieve manier te gebruiken.”

Beeld: International Woolmark Prize

David Laport
International WoolMark Prize