• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • David Laport en Jazz Chris genomineerd voor International Woolmark Prize

David Laport en Jazz Chris genomineerd voor International Woolmark Prize

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De Nederlandse ontwerpers David Laport en Jazz Chris zijn genomineerd voor de International Woolmark Prize 2017-2018. Laport is genomineerd in de categorie vrouwenmode, en Chris dingt mee in de categorie mannenmode. In juli zullen zij een volledige look presenteren voor de regionale finale.

Naast Laport en Chris zijn ook Wim Bruynooghe (België), Tereza Rosalie Kladošová (Tsjechië), Mark Kenly Domino Tan (Denemarken), Vladimir Karaleev (Duitsland), Brognano (Italië), Aika Alemi (Kazachstan), Moisés Nieto (Spanje) en Bashaques' (Turkije) genomineerd voor de categorie vrouwenmode voor de Europese finale. De genomineerden voor Europa in de categorie mannenmode zijn Arte Antwerp (België), Miro Sabo (Tsjechië), 22/4 (Duitland), Miaoran (Italië), NEO design (Servië), Palomo Spain (Spanje), L'Homme Rouge (Zweden) en MiiN (Turkije).

Twee Nederlandse ontwerpers genomineerd voor International Woolmark Prize

David Laport laat in een reactie aan FashionUnited weten: "Het is echt een ontzettende eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen in deze fantastische internationale competitie. Daarbij is het ook echt een uitdaging om wol op een nieuwe, innovatieve manier te gebruiken."

Laport studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Kunst Academie in Den Haag met zijn eerste damescollectie. Zijn ontwerpen zijn vrouwelijk, experimenteel, met natuur en beweging als belangrijkste inspiratiebronnen. Na verschillende modeweken in Amsterdam, showde David Laport tevens tijdens Paris Fashion Week en werkte hij onder meer samen voor shows met het Nationaal Ballet en het Foam tijdens de Helmut Newton expositie. Ook internationaal zijn Laports creaties niet onopgemerkt gebleven; zangeres Solange Knowles droeg een gele creatie van de ontwerper tijdens het MET gala. Ook zangeressen Sia en Jessie J droegen zijn labels.

De Nederlandse Jazz Kuipers, beter bekend van haar gelijknamige label Jazz Chris, studeerde in 2013 af aan het Amsterdam Fashion Institute. Haar collecties kenmerken zich door veel met de hand gemaakte items en luxe materialen, die zich vertalen in klassieke mannelijke silhouetten. Naast mode werkt zij ook multidisciplinair; zo heeft ze verschillende films en installaties gemaakt in samenwerking met andere kunstenaar. Chris presenteerde haar werk onder meer tijdens de modeweken in Parijs en Amsterdam, evenals verschillende tentoonstellingen. Recentelijk nog presenteerde zij haar ontwerp tijdens Amsterdam Fashion Week, waarbij ze een speciale look maakte voor Disney, in het kader van de nieuwe film Belle en het Beest.

Woolmark Company verhoogt prijzengeld International Woolmark Prize

Wereldwijd zullen 65 genomineerden hun look presenteren tijdens de regionale finales, die plaatsvinden in Milaan, Londen, Dubai, New York, Seoul en Sydney.

Dit jaar wordt het prijzengeld voor de winnaar wereldwijd verhoogd van 100.000 Australische dollar (68.400 euro) naar 200.000 Australische dollar (136.800 euro). “The Woolmark Company versterkt zijn toewijding in het supporten van opkomend designtalent door het prijzengeld voor de prestigieuze International Woolmark Prize te verhogen,” laat Woolmark weten.

Iedere genomineerde zal een bedrag van 2.000 Australische dollar (1.367 euro) ontvangen om hun ontwerp te realiseren. De winnaars van de regiofinales zullen nog 70.000 Australische dollar ((47.880 euro) ontvangen om hun volledige collectie te ontwerpen en produceren. De winnaar van de wereldwijde finale krijgt uiteindelijk 200.000 Australische dollar.

"Door de toenemende druk op jonge ontwerpers hebben we onze programma-uitgaven geherstructureerd met een grotere focus op het design talent en onze partners," legt de Stuart McCullough, directeur van The Woolmark Company, uit. Daarom zal het wolbedrijf een nieuwe award uitreiken vanaf komend jaar. “De herstructurering van de award brengt ook een spotlight op de textielfabrieken die assisteren in het ontwikkelen van innovatieve wol en garen, met de introductie van de Innovatie Award."

De Innovation Award wordt uitgereikt aan de finalist met de ‘het meest unieke en creatieve textiel of garen’ en ontvangt een geldbedrag van 100.000 Australische dollar. Tevens krijgt deze winnaar de mogelijkheid om zijn product op commerciële manier uit te bouwen. De weverij die betrokken is bij de winnaar van de innovatieprijs zal onderdeel worden van het global trade promotional program van the Woolmark Company.

"Elk jaar ben ik weer verbaasd over wat onze finalisten aan de jury presenteren. Net als je denkt dat je alles gezien hebt, komt er een met spannende nieuwe stof of innovatief garen. Daarom hebben we de Innovation Award opgericht. Het houdt niet alleen in dat de concurrentie sterk is, maar geeft onze prestigieuze handelspartners ook wereldwijde erkenning en verhoogt uiteindelijk het marktaandeel van wol," aldus McCullough.

Beeld: The Woolmark Company, David Laport, Myrthe de Graaf

David Laport
International WoolMark Prize
jazz chris
Woolmark Company
Woolmark Prize