• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • International Woolmark Prize breidt wereldwijd uit

International Woolmark Prize breidt wereldwijd uit

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Hoewel er voor de editie van 2014/2015 nog een wereldwijde winnaar gekozen moet worden, is The Woolmark Company allang bezig met de International Woolmark Prize van volgend jaar. Het aantal deelnemende landen zal namelijk worden uitgebreid naar 63, een verdrievoudiging van het aantal deelnemende landen voor dit jaar. Dat meldt Business of Fashion.

Het gaat om een ‘grote en spannende geografische expansie’, laat The Woolmark Company weten, waarbij er maar liefst 42 landen worden toegevoegd. Naast de uitbreiding van deelnemende landen zijn er ook drie nieuwe nominatiepartijen aangewezen, die designtalenten gaan signaleren voor de International Woolmark Prize.

Nieuwe landen toegevoegd aan International Woolmark Prize

In de regio ‘Rest van Europa’ worden maar liefst 36 nieuwe landen toegevoegd, en bestaat voornamelijk uit landen in Centraal Europa. Onder andere Oekraïne, Griekenland, Portugal, IJsland en Kazachstan worden toegelaten als deelnemende landen. Door de toevoeging van nieuwe landen komt het aantal regionale wedstrijden nu uit op 7 regio’s: Azië, Australië, de Britse eilanden, Europa, de Verenigde Staten en regio India, Pakistan en het Midden-Oosten.

In de regio Azië zal volgend jaar ook Indonesië deelnemen aan de wedstrijd. “We zijn er zo trots op dat Woolmark Company de spong waagt om deze markt te omarmen,” laat Ibu Svida Alisjahbana, CEO en president van de Femini Group en tevens nieuwe nominatiepartij voor regio Azië, aan WWD weten.

De regio India Pakistan en het Midden-Oosten zal tevens worden uitgebreid, met de landen Koeweit, Saudi-Arabië, Bahrein en Qatar. Nieuw-Zeeland deed opvallend genoeg nooit eerder mee aan de International Woolmark Prize, maar wordt komend jaar toegevoegd aan de regio Australië.

Not Just a Label een van de nieuwe selectiepartners Woolmark Prize

Eerder werd al bekend dat het Londense modelabel Not Just A Label een van de nieuwe namen is die de deelnemers gaat selecteren voor de regio ‘Rest van Europa’. Andere partijen die designers selecteren zijn the British Fashion Council, Vogue, Council of Fashion Designers of America en London’s Centre for Fashion Enterprise.

De International Woolmark Prize organiseert dit jaar een open call voor Europese designers, die misschien door woon- en werkplaats eerder niet in aanmerking kwamen voor deelname.

Mode gaat verder dan Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en we willen laten zien dat geografische grenzen niet bestaan als het op de industrie aankomt. We willen designers ook vragen om zich online aan te melden, zodat zij hun eigen lot kunnen sturen, in plaats van gekozen worden door een van onze nominatiepartijen,” vertelt Not Just A Label-oprichter Stefan Siegal aan WWD. Hij kijkt reikhalzend uit naar designers uit regio’s als Oekraïne, die wellicht geen felbegeerd diploma van onderwijsinstellingen als Central Saint Martins in Londen hebben, en in hoeverre ze kunnen concurreren met ontwerpers uit landen waar de mode-industrie een begrip is.

Stuart McCullough, managing director van The Woolmark Company laat weten dat de nominatie van Not Just a Label als nieuwe selectiepartij Woolmark ‘de kans geeft om designers te vinden die hun unieke visie meebrengen naar de competitie’.

Regionale wedstrijd 2015/2016 vindt plaats in de zomer 2016

In de zomer van 2016 zal de regionale wedstrijd plaatsvinden van de International Woolmark Prize, waarbij er twee finale kandidaten voor de wereldwijde competitie worden geselecteerd. De twee finalisten ontvangen een prijs van 50.000 Australische dollar (33.700 euro), een sponsorschap en zal deelnemen aan internationale finale-events in 2017. De wereldwijde winnaars (een voor menswear en een voor womenswear, red.) zal een geldbedrag van 100.000 Australische dollar (70.000 euro) ontvangen, tevens zal de winnende collectie in commerciële vorm verkocht worden bij grote retailers als Saks Fifth Avenue, Harvey Nichols, Isetan Mitsukoshi, Boutique 1, 10 Corso Como, Mytheresa.com en Matchesfashion.com.

Voor de editie 2014/2015 hebben twee Nederlandse ontwerpers de Europese wedstrijd gewonnen: Jonathan Christopher en Nanna van Blaaderen. Christopher liet eerder aan FashionUnited weten dat ‘de droom dichterbij was dan ooit’. Van Blaaderen vertelde in een interview aan FashionUnited dat het winnen van de Europese Woolmark Prize ‘een gouden kans’ was. In januari worden de laatste menswear collecties aan de jury gepresenteerd, en in februari worden de womenswear collecties beoordeeld.

Vorig jaar wonnen Marcia Patmos (womenswear) en Public School (menswear) uiteindelijk de International Woolmark Prize.

International WoolMark Prize
JonathanChristopher
Nanna van Blaaderen
Not Just A Label
Woolmark