• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 4 belangrijke modetrends voor 2019

4 belangrijke modetrends voor 2019

Door Caitlyn Terra

20 dec. 2018

Mode |OVERZICHT

Wat gaat het goed doen in 2019? Een vraag die velen hebben, maar waar maar weinig écht het antwoord op weten. Onderzoeksbureau Edited is in de cijfers en data gedoken omtrent de catwalks en laat zien welke trends het goed gaan doen op commercieel vlak. Een overzicht:

#1 Mannenmode omarmt kleur - fluorescerende kleur zelfs

Op de catwalks voor de seizoenen in 2019 was in de mannenmode een hoop kleur te zien. Niet alleen grote vlakken kleur, maar ook de toegankelijkere optie van gekleurde strepen. Geel en en groen waren dominant op de catwalk, maar ook roze werd niet onder het tapijt geschoven. “De geschiedenis van roze de afgelopen seizoen in de massa modemarkt, zorgt ervoor dat het eigenlijk een veilige kleur is om in te investeren op neon-gebied,” aldus Edited. Eerder meldde Edited al dat neon de duidelijkste kleurentrends was tijdens New York Fashion Week lente/zomer 2019. Ook het advies van trendforecaster Lidewij Edelkoort voor herfst/winter 2019/2020 luidde: “Investeer in kleuren, gooi het eens over een andere boeg.”

Waar de gedachte aan neon wellicht herinnering oproept van de jaren tachtig, waren neonkleuren ook echt aanwezig in de collectie van Louis Vuitton en MSGM. Ook Asos en Boohooman spelen op de trend in door verschillende tops in felle kleuren te introduceren in het assortiment.

Beeld: Louis Vuitton, Paris Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

#2 Utilitywear is here to stay

De aanwezigheid van utilitywear in het modebeeld van 2019 is geen verrassing. De stijl was de afgelopen seizoenen al goed vertegenwoordigd in de meeste collecties van fast fashion merken. Denk aan legerbroeken en jassen, maar ook vissersjassen en safari jassen. Vooral de broeken uit deze categorie zijn volgens Edited een goede investering. “Ze kunnen worden geupstyled of juist downstyled voor elke gelegenheid.” Door de materiaalkeuze kan een dergelijke broek juist stoer of elegant gedragen worden. Ook trendwatcher Amy Leverton vertelde tijdens haar seminar tijdens Kingpins in oktober dat utilitywear nog niet verdwijnt, maar wel verfijnder wordt.

Edited geeft meteen een tip voor de retailers: ben je een fast fashion e-tailer kies dan voor een baggy variant van de cargo-broek. Skinny en slim fit broeken met simpele stiksels bij de broekzak vinden aansluiting bij een bredere groep. Nog inspiratie nodig? De trend kwam voor in de lente/zomer 2019 collecties van Alberta Ferretti, Coach, Dries van Noten, Fendi, Givenchy, Sies Marjan en Giambattista Valli

Beeld: Fendi, Milan Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

Beeld: Sies Marjan, New York Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

#3 Het fietsbroekje

You love ‘em or you hate ‘em: het fietsbroekje. Dit item verdwijnt nog niet van de bühne van de modewereld. “Het wordt een belangrijk trend items om in de voorraad te hebben voor lente/zomer 2019,” aldus Edited. Het onderzoeksbureau geeft toe dat de trend niet voor elke retailer geschikt zal zijn, maar op de catwalk waren verschillende varianten van de short te zien. Lees: geen lycra, maar een ‘getailleerde versie van de korte broek’. Tijdens de lente/zomer 2019 modeweken was het fietsbroekje te zien bij Chanel, Fendi, Ferragamo en Mugler. Aan wie hebben we de trend te danken? Kim Kardashian en model Bella Hadid zijn een van de vele sterren die regelmatig in een fietsbroekje gespot zijn.

Beeld: Fendi, Milan Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

Beeld: Roberto Cavalli, Milan Fashion Week, SS19, CatwalkPictures

#4 Duurzame zwemkleding

Het afgelopen kwartaal zag Edited een flinke stijging in de zwemkleding die als ‘eco’ of ‘gerecycled’ staan omschreven. Tijdens het kwartaal steeg het aantal producten met deze omschrijving met 82 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2017. Asos heeft bijvoorbeeld een eigen zwemkleding lijn met gerecycled kleding, zo’n 147 verschillende producten. Ook Victoria Secret Model Alicia Rountree maakte in november bekend een duurzame swimwear te maken onder de naam Alicia Swim.

Beeld: Alicia Swim website

Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

2019
Amy Leverton
EDITED
LIDEWIJ EDELKOORT
TRENDS