• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Amsterdam Fashion Week: De ervaringen van 4 debutanten

Amsterdam Fashion Week: De ervaringen van 4 debutanten

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Wanneer een ontwerper na maanden hard te hebben gewerkt zijn of haar collectie kan tonen op een evenement als Amsterdam Fashion Week, is dat altijd een bijzonder moment. Voor deelnemers van Fashion Lab, het onderdeel waar een podium wordt geboden aan opkomend modetalent, is de modeweek extra spannend: deze ontwerpers hopen vaak dat Amsterdam Fashion Week voor hen de deur opent naar een breder publiek. Voorafgaand aan de start van de modeweek, sprak FashionUnited de oprichters van vier labels die tijdens deze editie debuteerden:Tess van Zalinge, Lola + Lou, Anbasja Blanken en Kaho To. Hoe is het hen afgegaan tijdens de show? FashionUnited bemachtigde een plaats in de zaal bij de shows van de ontwerpers, en maakte een overzicht.

Het debuut van… Lola + Lou en Tess van Zalinge

Op vrijdagavond is het Transformatorhuis iets na achten volgestroomd voor de duoshow van Tess van Zalinge en Lola + Lou: de twee merken waar ontwerpster Tess van Zalinge en Business Director Malou van den Broek aan het roer staan. De show begint met de collectie van Lola + Lou: het draagbare merk uit de koker van het tweetal. Voor de tien looks voor dit merk heeft Van Zalinge slechts twee kleuren gebruikt: zwart en groen. Het eerste model dat op de catwalk verschijnt draagt een vloerlange zijden jumpsuit waarin beide kleuren terugkomen in de vorm van een Oosters aandoend patroon. Later volgen kanten soft bras, beugelbeha’s en broekjes waarvoor de ontwerpster het donkergroen heeft vervangen door een mintgroene tint. Het geheel is een verzameling van lingeriestukken die opvallen dankzij hun eenvoud. Van Zalinge en Van den Broek hebben ervoor gekozen alle overbodige tierelantijnen weg te laten, en daarmee de aandacht te vestigen op de stoffen en ontwerpen die zo in ieders kledingkast zouden kunnen hangen.

Kort nadat de modellen van Lola + Lou de catwalk hebben verlaten, wordt een witte loper uitgerold. Met op de achtergrond het geluid van een woest golvende zee, en omgeven door een rookgordijn, maakt het eerste model van Tess van Zalinge haar opwachting. In een helderwitte body met mouwen loopt ze op haar tenen langs het publiek. In de twaalf looks die hierop volgen, blijft wit overduidelijk aanwezig. Daarnaast heeft de ontwerpster gebruikgemaakt van lichtblauw en groen. De inspiratie voor de collectie haalde Van Zalinge uit het Nederlandse landschap, wat vooral duidelijk wordt uit de laatste vier looks die ze laat zien. Wie het verhaal achter de collectie kent, zal moeiteloos witte wolken en een blauwe lucht boven een typisch Nederlands weiland herkennen.

Als de twee shows erop zitten, is Van Zalinge meer dan tevreden met hoe het is verlopen. “Het was gewoon top,” liet de ontwerpster na afloop aan FashionUnited weten. De zenuwen liepen hoog op, maar op het scherm dat backstage was geplaatst, hebben de ontwerpster en haar compagnon gezien dat alles is gegaan volgens plan. “We waren goed voorbereid en hebben een goed team om ons heen. Nu is het tijd om een goede fles wijn open te trekken. Morgen gaan we alles wel netjes opruimen en kijken wat we verder gaan doen.”

#final of #tessavanzalinge #mbfwa #fashionweek #catwalkshow #fashionweekamsterdam

A video posted by FashionUnited (@fashionunitedhq) on

Het debuut van…Anbasja Blanken

De show van Anbasja Blanken op zaterdag 16 januari vormde de aftrap van de tweede dag van de modeweek. De ontwerpster maakt haar debuut met een collectie bestaande uit veertien looks die zijn geïnspireerd op de jaren ‘40 en ‘50: invloed die onder andere naar voren komt in de knielange, wijd uitlopende jurk die voorbijkomt en de verschillende blouses waarin een peplum is gebruikt. Ook het haar van de modellen dat licht is getoupeerd en in grove krullen hangt, draagt bij aan het nostalgische gevoel dat Blanken wil overdragen. Tegelijkertijd is de collectie vernieuwend, doordat Blanken bij sommige items heeft gekozen om de rechte vorm aan te vullen met bijzondere details. Op de catwalk komen onder andere een top voorbij met een rechtopstaande rand voile aan de mouwen en een broek die is voorzien van zilveren ringen waaraan lichtblauwe franjes hangen.

”Ik was twee minuten voor de show nog iets aan het dichtstikken,” vertelt Blanken lachend als de show erop zit. De ontwerpster wordt van alle kanten benaderd door familieleden- en vrienden die haar willen feliciteren met de show. “Uiteindelijk hebben we een beetje moeten improviseren, maar het is allemaal goed gekomen. Het ging zelfs beter dan ik had gehoopt.”

Day 8 of #mbfwa is here! First show: @anbasjablanken #fashionweek #fashionweekamsterdam #catwalkshow #final

A video posted by FashionUnited (@fashionunitedhq) on

Het debuut van...Kaho To

To was drie dagen voor zijn debuut op Fashion Week al klaar met de volledige collectie. Het klinkt als een luxepositie, maar volgens de ontwerper was het “raar en niet fijn om drie dagen niets te kunnen doen.” Vreemd genoeg was de rustig ogende ontwerper dan ook niet het meest zenuwachtig over de collectie: “Ik was vooral nerveus om zelf het podium op te moeten gaan en het publiek te begroeten. Gelukkig ging het goed, het is natuurlijk ook alleen maar een kwestie van lopen,” aldus To. Hij hoopt dat de show die hij heeft neergezet in het Transformatorhuis bij het publiek een gevoel heeft opgeroepen. De modellen werden de catwalk opgestuurd op de elektronische, dreigend klinkendesoundtrack van science fiction film ‘Under the Skin’, en ook de wit opgemaakte gezichten met donker aangezette ogen droegen bij aan het duistere verhaal dat de ontwerper wilde vertellen. To is gespecialiseerd in pakken, en probeert zijn werk een bijzonder effect te geven door verschillende kledingstukken met elkaar samen te brengen. Voor deze collectie combineerde hij bijvoorbeeld de helft van een paarse mantel met een half gilet, en showde hij ook items waarvan een kant niet was afgewerkt waardoor een asymmetrisch totaalbeeld ontstond.

”Ik heb de show natuurlijk alleen maar kunnen zien op een korrelig televisiescherm, dus ik ben erg benieuwd naar de beelden,” stelde To na zijn debuut. De ontwerper maakt een ontspannen indruk, maar dat komt naar eigen zeggen omdat hij van nature een rustig persoon is: “Van binnen zit ik vol met adrenaline.” Voor de komende dagen heeft To bewust geen plannen gemaakt, en binnenkort gaat hij op vakantie zodat hij alles even achter zich kan laten. “En daarna begint het nieuwe chapter. Wat dit inhoudt? Dat zal tegen die tijd blijken.”

Foto’s: Team Peter Stigter


Amsterdam Fashion Week
amsterdamfashionweek
Anbasja Blanken
Kaho To
Lola + Lou
MBFWA
Tess vanZalinge