Na dagen van mannenmode in Parijs werden vanaf dinsdag tot en met donderdag haute couture collecties getoond op de catwalks. Het aantal bezoekers voor de shows was minder dan bij de vorige editie. De hotels zagen een daling van het aantal gasten van 9 procent tijdens de Paris Fashion Week, veroorzaakt door de aanslagen op het tijdschrift Charlie Hebdo eerder deze maand.

Slechts veertien merken mogen zeggen dat ze haute couture maken. Haute couture is een wettelijk beschermde benaming in Parijs, onderworpen aan strenge criteria. Mode-ontwerpers mogen zichzelf pas haute couturiers noemen als ze vijf jaar gastlid zijn geweest van het Chambre Syndicale de La Couture - het instituut dat ontwerpers benoemt tot haute couturiers - en de leden van het instituut daarmee instemmen.

De laatste die werd toegevoegd aan het lijstje van haute couturiers is Alexandre Vauthier, die onder andere popdiva's Rihanna en Beyoncé tot zijn klanten mag rekenen. Een aantal labels is uitgenodigd om te showen tijdens de haute couture shows op een tijdelijke basis: Versace, Valentino, Viktor & Rolf, Yiqing Yin en Schiaparelli.

Escapisme en flower power op haute couture week

De ontwerpers leken toe te zijn aan lichtheid. En dat sentiment, van fantasie en optimisme zal waarschijnlijk doorsijpelen naar de fastfashion ketens en de gewone consument. Flower power bleek en ware trend tijdens de haute couture shows. Bloemen speelden een grote rol in de show van Chanel, waar de mechanische bloemen openden in het midden van een cirkelvormige catwalk.

En er was Naomi Campell, verkleed als een heel boeket aan het einde van een bruiloftsparade in de show van Jean Paul Gaultier. De Franse ontwerper kondigde vorig jaar aan dat hij enkel nog haute couture collecties gaat ontwerpen. Zijn prêt-à-porter lijn zette hij stop.

Viktor & Rolf geïnspireerd door Vincent van Gogh

Het Italiaanse modehuis Versace trapte de Haute Couture Fashion Week af. Actrices en moeder en dochter Goldie Hawn en Kate Hudson woonden het evenement bij, met modellen in markante soiree outfits in blauw, rood en wittinten.

"Ik was jarenlang alleen maar aan de toekomst aan het denken en ik anti-romantiseerde het verleden, maar het verleden kan ook mooi zijn," zegt Raf Simons. Voor Dior's zomercollectie creëerde hij fluorescerende oranje laarzen en strakke catsuits met flower-power patronen, gedragen door modellen die afdalen van een space-opera in de tuinen van Musée Rodin in Parijs. Volgens Simons vertegenwoordigen de kledingstukken de romantiek uit de jaren vijftig met de experimenten van de jaren zestig en de vrijheid van de jaren zeventig. Hij wilde iets creëren dat wilder, sensueler, vreemder en zeker meer bevrijdend zou zijn voor de haute couture voor vrouwen.

Karl Lagerfeld vond dat de wereld, en de Parijse hoofdstad in het speciaal, wel wat lichtheid en humor kon gebruiken na de gebeurtenissen op 7 januari. Voor Chanel toverde hij daarin het Grand Palais om in een tuin met gigantische witte, tropische bloemen van origami, palmbomen en bananenbladeren. De show opende met tuinmannen met gewatteerde gieters om de planten water te geven.

Elke outfit zou een plant kunnen zijn, die vervolgens in de finale van de show opende en volledig tot bloei kwam. Het modehuis toonde tweed jasjes met bloemen en pakken in pastel tinten. Ook waren er enkellange chiffon shirts die open werden gedragen, over midi rokken en cropped tops.

Ook Viktor & Rolf toonden bloemen. Viktor Horsting uit Geldrop en Rolf Snoeren waren geïnspireerd door schilder Vincent van Gogh. Zo waren er strohoeden en slippers. Voor de stoffen was het modeduo een samenwerking aangegaan met het Helmondse bedrijf Vlisco.

Shakespeare, Dante en Marc Chagell waren de inspiratiebron voor de haute couture zomercollectie voor 2015 van Valentino. Zo was er veel fluweel, borduurwerk en gaasachtige stoffen. In de folkloristische prints, gilets en overgooier jurken, was ook duidelijk een Russische invloed te zien. Ook toonde Valentino korsetten, zowel geborduurd als transparant, in zijde en kant.

Maison Margiela ontbrak op de agenda. Het modehuis, met John Galliano aan het creatieve roer, toonde de collectie in Londen. Een beslissing, die, als het vaker gebeurt, er toe zou kunnen leiden dat Margiela de status van haute couture verliest.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN