• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De drie projecten van Spijkers en Spijkers: “Focus blijft lastig”

De drie projecten van Spijkers en Spijkers: “Focus blijft lastig”

Door Caitlyn Terra

15 mei 2018

Mode |INTERVIEW

De gezusters Spijkers zitten niet stil blijkt tijdens de lancering van hun samenwerking met schoenenketen Van Dalen. “We hebben best wat moeite met focus,” aldus Riet Spijkers, sprekend over de verschillende projecten waar de zussen mee bezig zijn. Ook een eigen winkel staat hoog op de agenda, met een officieuze opening die wellicht deze week al plaatsvindt. Tijd om eens te kijken hoe het nu met Spijkers & Spijkers gaat.

Op het moment van het interview zijn Truus en Riet Spijkers net terug uit Shanghai waar ze hun collectie gepresenteerd hebben tijdens Fashion Week Shanghai. “Daar zijn we eigenlijk heel goed ontvangen,” aldus Truus Spijkers. Ze zijn gevraagd door Top 100 Global Designers Alliance en waren al twee jaar in contact met de partij. “Het is een groot staatsbedrijf en ze willen luxe naar China brengen. De gevestigde namen zitten er natuurlijk al, maar ze willen meer de creatieve merken naar zich toehalen en daar distribueren.” Spijkers en Spijkers werd als enige Nederlandse merk uitgenodigd uit een groep van 5 geselecteerde internationale merken. Voor het duo is het een enerverend project: “Het is natuurlijk een nieuwe markt en een ontzettend grote markt. We vielen wel op tijdens de Fashion Week. De markt is daar echt in ontwikkeling, dus we vinden het ook heel interessant.”

Hoe gaat het nu met Spijkers en Spijkers?

Het tweede project dat nu bij de modezussen loopt is de schoenencollectie met Van Dalen. Het eerste deel van de samenwerking ligt nu in de winkels. “We houden erg van schoenen, dit was wel een kans waar we op aan het wachten waren,” aldus Riet Spijkers. “Natuurlijk hebben we al eens eigen schoenen gemaakt voor de shows, maar dit is heel anders,” vult Truus Spijkers aan. Door de samenwerking met Van Dalen, ter ere van het 145-jarige jubileum van de keten, kunnen de zussen nu ook gebruik maken van de kennis en het distributienetwerk van het bedrijf. “Dat scheelt ook een hoop.” In de limited edition collectie is het kleurengebruik van de zussen goed terug te zien, ook enkele prints zijn herkenbaar als Spijkers en Spijkers. Een fan heeft zelfs een paar dagen voor de lancering naar een vestiging van Van Dalen gebeld omdat ze zo’n grote fan was van Spijkers & Spijkers, maar op de dag dat de schoenen in de winkels lagen op vakantie ging. Het enthousiasme voor schoenen door Spijkers & Spijkers lijkt er dus zeker te zijn. Of het naar meer smaakt? “Het leuke vonden wij, toen ze ons vroegen, dat het geen one time thing is. We maken ook een fall/winter collectie,” verklapt Riet Spijkers.

Spijkers en Spijkers: “Winkels nu het allerbelangrijkste”

Het belangrijkste project van dit moment is de opening van een eigen winkel vertellen de gezusters op de avond van de lancering in Amsterdam. “Morgen hebben we een afspraak voor de eerste locatie.” Ten tijden van deze publicatie blijkt dat er vaart gezet is achter de opening, de eerste locatie gaat mogelijk deze week al open. De officiële opening zal plaatsvinden tijdens het Fashion + Design Festival Arnhem, zo melden de zussen tegen De Gelderlander, dat van 1 juni tot en met 8 juli in de stad afspeelt.

De zussen vertellen dat dit focuspunt, een eigen winkel, toeval is, ‘we zijn eigenlijk een wholesale merk’. Riet Spijkers vertelt dat een eigen winkel vanaf het begin van het label altijd wel een meisjesdroom was. “Dat dachten we vroeger al, dan gaan we gewoon ergens in een winkel naaien. Dat leek ons leuk,” vult Truus Spijkers aan. Dat nu toch serieus nagedacht wordt over eigen winkels, komt door de pop-up die het merk had. Spijkers en Spijkers zou een maand op de locatie in Arnhem blijven zitten, maar dit werd uiteindelijk zeven maanden dankzij het succes. “We merkten dat het zo goed ging,” vertelt Truus Spijkers, “En als het in Arnhem werkt, dan werkt het overal,” grappen de twee gelijktijdig.

Hoe zo’n winkel er precies uit zal zien? Spijkers en Spijkers en het label SiS zullen beide te vinden zijn, maar een groter gedeelte van de winkel zal met SiS gevuld worden. “We doen Spijkers en Spijkers alleen nog op aanvraag. SiS is wat lager geprijsd en dat werkt goed.” Achter in de winkel willen de zussen een gedeelte waar klanten een Spijkers en Spijkers ontwerp kunnen aanvragen. “Met wat vaste voorbeelden die naar smaak aangepast kunnen worden.” Tegen de Gelderlander vertellen de zussen vorige week dat naast damesmode ook een klein gedeelte herenmode verkocht gaat worden in de locatie.

Wie denkt dat de zusters Spijkers stilzitten, heeft het mis. Met deze drie projecten hebben de ontwerpers weer genoeg materiaal om ze een tijd bezig te houden. “De winkel is nu het allerbelangrijkste, maar als er projecten zoals dit voorbij komen, dan zeggen we geen nee.”

Beeld: Spijkers en Spijkers x Van Dalen

sis
Spijkers en Spijkers