Duurzame textiel innovaties: EcoVero, een alternatief voor viscose
bezig met laden...
Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden. In deze aflevering richt FashionUnited zich op een nieuw, meer verantwoordelijke alternatief voor viscose - EcoVero.
Viscose, ook bekend is als rayon, wordt gebruikt voor zachte zijdeachtige stoffen met luxueus gevoel. De stof is gemaakt van pure cellulose van houtpulp. Hoewel de stof een mooie uitstraling heeft, is het een semi-synthetische en chemische vezel. Het hout dat vaak wordt gebruikt voor de pulp is veelal afkomstig van irrigatie-intensieve monoculturen, die een negatief effect hebben op de aarde. Grote hoeveelheden van giftige chemicaliën, zoals zwavelkoolstof, worden gebruikt tijdens het productieproces van viscose, dat zelfs tot enkele werknemers vergiftigingen heeft gezorgd. Daarnaast zorgt het verschepen van de vezel voor een hogere Co2 uitstoot.
EcoVero - een alternatief voor conventioneel viscose
"Dit is hoe smerig het kan worden,” stelt Christian Brandt, COO van eco-vriendelijk modemerk Armedangels. "We kunnen het gebruik van stoffen zoals viscose op geen enkele manier verantwoorden.” In plaats van hun zoektocht naar een duurzaam alternatief voor de vezel op te geven, ging het merk door tot ze de meeste verantwoordelijke viscose-vezel beschikbaar vonden - EcoVero.
EcoVero wordt geproduceerd door Lenzing, de vooraanstaand producent van de cellulose vezel, gevestigd bij Attersee in Oostenrijk. EcoVero is gemaakt van duurzaam hout, van gecontroleerde bronnen die of FSC of PEFC gecertificeerd zijn in Europa. Viscose maakt normaal gesproken gebruik van bamboe of eucalyptus, terwijl voor EcoVero meer dan 60 procent van de bomen uit Oostenrijk en Beieren komt. De emissie is lager.
De cellulose vezel wordt geproduceerd door middel van een nieuw en innovatief milieuvriendelijk proces dat veel minder uitstoot produceert en minder impact heeft op water dan viscose. Bijna al de chemicaliën die gebruikt worden tijdens de productie van EcoVero worden opgeslagen en opnieuw gebruikt. In vergelijking met de productie van normale viscose, produceert EcoVero 50 procent minder uitstoot en wordt de helft minder energie en water gebruikt. Daarnaast is het bleken van de pulp 100 procent vrij van chlorine.
Lenzing biedt ook volledige transparantie van de productieketen, de vezels van EcoVero zijn te identificeren in het uiteindelijke product door de innovatieve identificatie technologie. “We steunen de trend in de modeindustrie voor meer transparantie,” aldus Robert van de Kerkhof, Chief Commercial Officer van Lenzing. “Het wordt steeds belangrijker om te weten waar producten vandaan komen en welke weg ze hebben afgelegd.”
Armedangels is het eerste en enige ecologische, duurzame modemerk die EcoVero heeft gebruikt voor zijn 2017 wintercollecties. Het bedrijf bracht een bezoek aan Lenzing om te zien hoe de eco-vezel wordt geproduceerd. "EcoVero brengt viscose echt op een ander niveau,” aldus Brandt van Armedangels. "We zijn extra blij dat de vezels afskomstig zijn uit een duurzame fabriek, en niet van eenmonoculturen (Monocultuur betekent dat op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas verbouwd wordt, red.)- wat wel het geval is bij bamboe of eucalyptus. Het transport is ook minder mileubelastend. De reden voor ons om met EcoVero te werken.”
Alhoewel ook wordt gezegd dat EcoVero hoe dan ook een viscose product is, waarvan de productie nog steeds mogelijk gevaarlijke chemicaliën vereist in de nieuwe, duurzamere productieprocessen, is de nieuwe vezel nog steeds een alternatief voor conventionele viscose. Lenzing heeft door de jaren heen miljoenen geïnvesteerd in het verbeteren van viscoseproductie om te kunnen verzekeren dat deze zo milieuvriendelijk als mogelijk is. Locatie is eveneens een belangrijke factor voor veel modemerken, omdat de wetten en regels van productie strenger zijn dan in de ontwikkelingslanden waar een groot deel van de viscose wordt geproduceerd.
“Ons doel is bewustzijn te creëren bij zoveel mogelijk consumenten over de gevolgen van hun koopgedrag,” aldus Van de Kerkhof. Beide bedrijven hopen bij te dragen aan het verduurzamen van de modeindustrie. Armedangels wil graag blijven werken met Lenzing, zelfs als andere concurrenten ook gebruik gaan maken van EcoVero.
“Er is geen andere fabriek voor viscose die zo open is,” vertelt Brandt. “Passie en wederzijds vertrouwen is belangrijker voor ons, dan alleen het opzetten van lange termijn doelen.” De eerste kledingstukken van Armedangels van EcoVero, een blouse en een jurk, zijn nu verkrijgbaar.
Lees ook andere afleveringen van de ‘Duurzame Textiel Innovaties’-serie:
Beeld: Armedangels en Lenzing
Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra