• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Finalisten Global Change Award bekend

Mode

Finalisten Global Change Award bekend

Door Anne Buis

27 mrt. 2017

De vijf finalisten van de Global Change Award 2017 zijn bekendgemaakt. Samen zullen ze een prijzengeld van 1 miljoen euro gaan verdelen. De Global Change Award is in het leven geroepen om baanbrekende ideeën te ondersteunen die de overgang naar een circulaire, afval-vrije mode-industrie versnellen en zo kunnen helpen de hele modebranche te veranderen.

De jaarlijkse innovatiewedstrijd, geïnitieerd door de H&M Foundation, heeft vijf veelbelovende innovaties uitgekozen die nu de unieke kans krijgen om een van ‘s werelds grootste industrieën te beïnvloeden en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het publiek kan tot en met 2 april via website een stem uitbrengen om de verdeling van het bedrag te bepalen.

Op 5 april worden in Stockholm de winnende innovaties en de namen van de ontwerpers achter de concepten bekendgemaakt. Wie de meeste stemmen heeft binnengesleept, ontvangt een bedrag van 300.000 euro. De tweede plaats verdient een bedrag van 250.000 euro, terwijl de derde, vierde en vijfde plaats goed zijn voor een bedrag van 150.000 euro. Samen wordt er 1 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd. De H&M Conscious Foundation wordt gefinancierd door de Stefan Persson-familie, de oprichters en hoofdeigenaars van het Zweedse modeconcern H&M.

H&M Foundation omschrijft de ingezonden nominaties als ‘een breed scala van ideeën’. Zo is er een draad ontwikkeld met digitale content die recycling van kleding vergemakkelijkt, evenals nylon uit biomassa en zonne-energie in plaats van olie. Andere concepten bestaan uit plantaardig leer dat is vervaardigd uit restafval van wijnproductie, oud denim dat kleur geeft aan nieuw denim en een idee dat koeienmest verandert in biologisch afbreekbaar textiel. Naast het prijzengeld krijgen alle vijf winnaars ook toegang tot een eenjarige innovatieaccelerator. Hierdoor kunnen innovaties zo snel mogelijk ontwikkeld worden om zo de meeste invloed op de industrie te hebben.

H&M Foundation maakt 5 finalisten Global Change Award bekend

Dit jaar werd de Global Change Award voor de tweede keer uitgereikt, en er kwamen maar liefst 2.883 ideeën uit 130 landen binnen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. “Grensoverschrijdende uitdagingen vragen om een grensoverschrijdende aanpak. Ik ben ervan overtuigd dat door mensen uit verschillende bedrijfstakken met verschillende achtergronden en perspectieven samen te brengen, we een fundamentele verschuiving kunnen maken en de overgang naar een circulaire afval-vrije mode-industrie kunnen versnellen," zegt Karl-Johan Persson, bestuurslid van de H&M Foundation en CEO van H&M.

De vijf innovaties die de finale haalden zijn gekozen door een internationale jury. Dit jaar bestond het deskundigenpanel uit onder andere Vikram Widge (hoofd Climate and Carbon Finance bij de World Bank Group), Rebecca Earley (hoogleraar in Sustainable Textile and Fashion Design aan de University of Arts in Londen), Amber Valletta (supermodel, actrice, ondernemer en influencer) en Ellis Rubinstein, (president en CEO van de New York Academy of Sciences). Franca Sozzani, hoofdredacteur van Vogue Italia, was jurylid in 2015 en 2016, maar overleed in december 2016.

“Op een planeet die niet duurzaam is, moet elke branche zijn manier van werken wijzigen. De Global Change Award is een van de meest gedurfde inspanningen om de transformatie te versnellen in een onhoudbare industrie en de winnaars van de Global Change Award belichamen het enorme potentieel van innovatieve wetenschap en technologie om een verschil te maken, " liet jurylid Ellis Rubinstein weten.

Beeld: Global Change Award