• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In beeld: Hoogtepunten Paris Fashion Week

In beeld: Hoogtepunten Paris Fashion Week

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Het einde van de internationale modeweken is in zicht. Na New York, Londen en Milaan is de Parijse modeweek traditiegetrouw de hekkensluiter. Vandaag is de laatste dag van het negen-daagse-spektakel met onder andere shows van Louis Vuitton, Moncler en Miu Miu. Hieronder de hoogtepunten van Paris Fashion Week tot nu toe.

Chanel: front row only

Hoe uitbundig Chanel’s decors meestal zijn, zo ingetogen was hij nu. Karl Lagerfeld creëerde een ‘couture salon’ setting met front row seats only . Op de catwalk: elegante schnitten, nette rokken tot onder de knie met zijsplitten, leren handschoenen en bolhoeden. Voor een najaarscollectie waren de outfits opvallend roze en lieflijk.

De beste uitnodiging van het seizoen gaat naar.. Stella McCartney

Winner for best invite this season? @stellamccartney

A video posted by Eva Chen (@evachen212) on

Voor herfst/winter 2016/17 presenteert Stelle McCartney zwanenprints, zijde, ruches en chique cocktailurken bestaande uit geplooide stof en kant. De show werd geopend en gesloten met modellen in fluwelen gewatteerde jassen: de eerst was een koperbruin examplaar, de laatste een nachtblauwe.

80s glam bij Saint Laurent

Een voor een lopen de modellen de trap af. Er is geen begeleidende muziek. De stem van Bénédicte de Ginestous galmt door de speakers: een voor een worden de nummers van de outfits opgenoemd. Een presentatie zoals YSL couture deze gaf tussen 1977 en 2002 - voordat catwalkspektakels de intieme presentaties vervingen. De collectie van Hedi Slimane's hand bevat heel hoge zomen (mini-lengte), een Helmut Newton-achtige look uit de jaren '80 met zwarte panty’s, rode lippenstift en gigantische strikken, en ook een nieuwe uitvoering van Saint Laurent’s bekende smoking: als cropped jasje over een zwarte paillettenjumpsuit.

Debuut Dorhout Mees

Het is de eerste keer dat de Nederlandse ontwerpster Esther Dorhout Mees met haar modelabel Dorhout Mees showt tijdens de Parijse modeweek. Aan de basis van de herfst/wintercollectie voor 2016/17, genaamd ‘Nubivagant’, ligt de fascinatie voor het samenkomen van grote zwermen vogels en andere diersoorten die zich zonder duidelijke communicatie als één silhouet voortbewegen. De handgebreide driedimensionale stoffen met textuur refereren aan dierhuiden. Modellen dragen zwarte lenzen voor een dierlijke look.

Christian Wijnants

Christian Wijnants presenteert oversized mantels en gestreepte kledingstukken. De Belgische ontwerper combineert oudroze met feloranje, maar evenzeer met mosgroen, roestbruin en kanariegeel. Krachtige colour blocking wordt gedoseerd door een gelaagdheid van materialen. De sleehakken zijn gemaakt met het Antwerpse schoenenlabel WeberHodelFeder.

Laagjes en beweging bij Céline

Het fit & flare silhouet komt in allerlei variaties voorbij. Lange blouses of tunieken worden gecombineerd met soepel vallende broeken en platte leren sandalen (ja, voor het najaar). De taille wordt geaccentueerd met een heuptasje. Een ander nieuw tasontwerp, en wellicht straks meest gewilde, is er een waarvan je het hengsel als zachte lange sjaal om je pols wikkelt. Aangesloten coltruien worden gebruikt voor een gelaagd silhouet.

Demna Gvasalia voor Balenciaga

Vetements ontwerper Demna Gvasalia (geboren in Georgië, gestudeerd in Antwerpen) is ook Balenciaga’s nieuw creatief directeur. Naar zijn debuutcollectie werd uitgekeken; want zou hij ladylike couture combineren met streetwear referenties? Gvasalia heeft zes klassieke geruite jurken en rokpakken overdreven hoge schouders en brede heuppartijen gegeven. Voornamelijk functionele buitenkleding als een gewatteerd donsjack, trenchcoat en denim jack worden niet tot boven dichtgeritst, maar ‘afgezakt’ over de schouders gedragen.

A photo posted by Balenciaga (@balenciaga) on

Vetements

Het Franse merk Vetements (‘vet-MAHN’) wiens naam letterlijk kleren betekent, is een van de publieksfavorieten. Op de derde dag van de Parijse modeweek heeft ontwerper Demna Gvasalia de aanhangers van het cult label op gewilde items als bomberjacks en vintage-geïnspireerde jeans met hoge taille getrakteerd. Hoodies versierd met slogans als ‘Sexual Fantasies’ en ‘May the bridges I burn light away’ werden gecombineerd met maxi-rokken van sweatstof.

In de dagen voorafgaand aan de show maakt Vetements’ patchwork jeans en Titanic-trui bij meerdere gasten deel uit van hun fashion week uniform.

Dries van Noten dandies

Afgelopen seizoen presenteerde Dries van Noten een vrouwelijke collectie met bustiers en kokerrokken, maar nu slaat de Belgische ontwerper een andere weg in. Voor herfst/winter 2016/17 heeft Van Noten een menswear-geïnspireerde collectie gemaakt met oversized mantels, kostuums met wijde pijpen, tuxedo’s, stropdassen en een pyjama-look. Op de shownote wordt de term ‘Fused Gender’ gebruikt; de smokey eyes en een slick mannenkapsel van de vrouwelijke modellen benadrukken dit thema. Het gebruik van bont, parels en zwarte handschoentjes geeft de formele collectie een decadente touch.

The show must go on: Lanvin en Dior

De eerste pret-a-porter collecties van Lanvin zonder hoofdontwerper Alber Elbaz en Dior zonder Raf Simons. De Nederlandse modejournalist John de Greef noemt de Dior collectie zonder Simons sterker dan die van Lanvin zonder Elbaz. Het handschrift van Simons zou nog duidelijk zichtbaar zijn. Op social media laten internationale mode critici als Cathy Horyn en Robin Givhan zich eveneens kritisch uit over Lanvin. Sommigen zeggen dat het het Lanvin-team ontbreekt aan Elbaz's toewijding en technische duidelijkheid.

Pastel en suede bij Balmain

Ontwerper Olivier Rousteing presenteert een voor Balmain-typerende collectie met sexy zandlopersilhouet (lees: vrouwelijke heuppartijen en uitgesproken taille). Dit keer wel met zachtere uitstraling door het gebruik van het materiaal suede en zachte kleuren als babyblauw, lichtroze en camel. Ook opvallend: de semi-transparante verticaal gestreepte stof en satijnen stoffen met paisley prints geïnspireerd op Franse behangetjes en het gebruik van ‘gordijnkwastjes’.

Is het financieel gunstig voor een stad om twee keer per jaar een mode-evenement te organiseren? Lees hier ons exclusieve artikel over de economische impact van fashion weeks: Welke wereldstad verdient het meeste aan Fashion Week?. Of bekijk de interactieve grafieken.


In Beeld
Paris Fashion Week