• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kijken: de mooiste hoedjes (en outfits) van Prinsjesdag 2022

Kijken: de mooiste hoedjes (en outfits) van Prinsjesdag 2022

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Koning Willem-Alexander en het kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde na afloop van de beëdiging op 10 januari. Beeld: © RVD, Valerie Kuypers

Was Prinsjesdag de laatste twee jaren sober, dit jaar wordt er op de derde dinsdag van september weer uitgepakt. Zo is er de rijtoer met de Glazen Koets, waar voor het eerst ook prinses Amalia in zal zitten. De Troonrede wordt uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg, die voor de gelegenheid een kleine make-over kreeg. Het podium werd gelijkvloers gemaakt zodat iedereen op dezelfde hoogte zit, de achterwand van het podium werd bekleed met dieprode stof en op de bühne staan nu twee zetels een een groot bloemstuk. Daar tegenover zit straks een zee van feestelijke hoedjes. FashionUnited brengt ze zoals gewoonlijk in beeld.

Dit artikel wordt elke anderhalf uur aangevuld met de meest recente beelden.

14.15

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en prinses Amalia zijn gearriveerd bij de Koninklijke Schouwburg. Alle ogen zijn gericht op Amalia: wat draagt zij op haar eerste Prinsjesdag? Het antwoord is een lange, donkergroene jurk met doorschijnende mouwen en een V-hals.

Máxima draagt een japonmantel met wikkelsjaal in grijs, met daarover het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw. Royalty-expert Josine Droogendijk laat op haar website Modekoningin Máxima weten dat de japonmantel en wikkelsjaal ontworpen zijn door de Nederlandse couturier Mohamed Benchellal.

Het hoedje van Amalia werd al eerder gedragen door haar moeder. Het betreft een ontwerp van koninklijke hoedenmaker Fabienne Delvigne.

Farid Azarkan, fractievoorzitter van DENK, verschijnt in een opvallend licht pak van een gemêleerde stof. Onder zijn zachtgrijze jasje draagt hij een witte Marokkaanse tuniek, zo vertelde hij eerder vanmiddag tegen de NOS. Hij koos daarnaast voor een contrasterend pochet.

Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid namens GroenLinks, fotografeert partijcollega’s Kauthar Bouchallikht, Senna Maatoug en Kim van Sparrentak in de zaal, gekleed in een kleurig palet.

Zelf draagt Ellemeet geen een opvallend halssieraad dat ze ‘al een tijd in de kast had liggen’ maar waarvoor ze vandaag eindelijk de juiste gelegenheid vond, zegt ze tegen de NOS. Rechts naast Ellemeet staat PvdA-Kamerlid Songul Mutluer in een zwarte hoed met felrood detail.

Fonda Sahla viert haar eerste Prinsjesdag als Kamerlid in lila en diepblauw.

13.00

Telegraaf-presentator Pim Sedee spot op locatie Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan, van top tot teen in het wit.

Staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries draagt een diepblauwe fedora met een zilverkleurige bloemetjesband, boven een minstens zo blauwe jurk met ruches.

Sylvana Simons, partijleider van Bij1, wil mensen met haar outfit ‘een spiegel voorhouden’, zegt ze tegen Sedee. Haar ensemble, inclusief hoed, clutch en sneakers, is zonder twijfel een van de meest opvallende tot dusver. Tegenover de NOS benadrukt Simons dat haar outfit is gemaakt van hergebruikte materialen ‘een belangrijke boodschap die gaat over klimaat, milieu, en hoe we met de aarde omgaan’.

De outfit van Minister van Financiën Sigrid Kaag, die vandaag het koffertje met de miljoenennota aanbiedt aan de Tweede Kamer, is ook een vermelding waard. Het nadrukkelijke paars van haar pak kan gelezen worden als een verwijzing naar het huidige ‘paarse’ kabinet. Tegelijkertijd is paars een van de kleuren van het feminisme.

Caroline van der Plas, voorzitter van de BoerBurgerBeweging, werd gekapt door een MBO-student. Op haar haar draagt ze een strooien hoed met een boerenzakdoek erom. Daarmee toont ze zich solidair met de boeren die zich weren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

11.15

Tweede Kamerlid Hilde Palland Mulder (CDA) werd vanochtend gekapt en opgemaakt door studenten van het MBO. Daarnaast draagt ze een bijzondere jurk uit ‘haar’ provincie Overijssel, ontworpen door Ilse Kalter. De jurk is gebaseerd op een monnikspij en heeft ‘moderne devotie’ als thema, schrijft Palland Mulder.

Friesland is vertegenwoordigd in de kleding van verschillende Kamerleden. Harry Bevers, Tweede Kamerlid voor de VVD, draagt de Friese vlag op zijn manchetknopen. Het lijkt er tevens op dat Bevers een jacquet draagt, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, die een korter jasje dragen. Binnenhof-correspondent Ton van der Laan spotte Romke de Jong, Tweede Kamerlid namens D66, in sokken met de Friese vlag erop. Hij poseerde met zijn vrouw - toevallig of niet - voor de Haagse hoedenwinkel House of Hats.

Joyce Sylvester, voorzitter van de Staatscommissie tegen discriminatie en racisme, draagt een sculpturale hoed in zwart en witgoud, passend bij haar jasje.

Esther-Mirjam Sent heeft vandaag een hoed bij zich van zwart materiaal met grafische rode ruiten, kunstig ingedraaid waardoor het patroon is vervormd. Ook rood: haar kleding en nagels. Rood is de kleur van de Partij van de Arbeid, waarvan Sent voorzitter is. De kleurencombinatie rood en zwart staat daarnaast voor Sents thuisstad Nijmegen.

Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid voor de VVD, is onderweg naar Den Haag met een geleende jurk. Hoe die eruit ziet, blijft nog even een verrassing.

09.45

De outfit van Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, komt uit een kledingruiltas, zo schrijft ze op Twitter. Ze combineerde haar rood-roze look met een bijpassende platte hoed.

Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) droeg vorig jaar al een geraffineerd hoedje in de vorm van een bloem. Dit jaar brengt ze een ode aan haar geliefde Zeeland met een hoed met Zeeuwse Knoop, een traditioneel streeksieraad uit de provincie.

Fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren draagt zoals gewoonlijk een outfit met een nadrukkelijke boodschap. Dit jaar vraagt Ouwehand met haar kleding aandacht voor ‘de slechte staat van de belangrijkste bron van ons leven: de oceanen en zeeën’, zo is op de website van de Partij voor de Dieren te lezen. Ouwehand draagt een tweedehands jurk die is bewerkt door textielkunstenaar Mary Poppelier en een vestje dat aan een visnet doet denken. In haar haar draagt ze een diadeem met pareltjes en zeesterren.

HOEDJES
HOEDJESPARADE
PRINSJESDAG
Spotlight