• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 9 tips voor winter 2016 van Lidewij Edelkoort

9 tips voor winter 2016 van Lidewij Edelkoort

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ze is niet in het zwart, is het eerste dat opvalt als Lidewij Edelkoort in de Vrije Universiteit in Amsterdam haar Anti-Fashion manifest presenteert, voor het eerst in het Nederlands. Ze heeft haar 'uniform' van een ruimvallende zwarte jurk, verruild voor een doorschijnend exemplaar met een print. Aan haar voeten prijken sandalen met pailletten.

"Het hek is van de dam, sinds ik het manifest voor het eerst heb gepresenteerd," vertelt ze. "Ik had het nooit verwacht, maar 95 procent van alle reacties die ik krijg en die ik op internet lees, zijn positief. Mensen zeggen: 'Ik ben zo blij dat jij het zegt, want ik vind het ook, maar ik durf niet want ik zit vast in het systeem'. Blijkbaar heb ik goed vertaald wat iedereen voelt."

Volgens de trendgoeroe heeft het modesysteem zichzelf vastgedraaid. Er is geen vernieuwing meer en daar maakt Edelkoort zich 'ernstig zorgen over'. Daaraan hebben zowel het onderwijs, de modeketens, designers, marketingmensen - "daar maak ik me het boost over, marketing heeft de mode om zeep gebracht" - catwalkshows, journalisten, retailers als de consument schuld.

Trends voor herfst en winter 2016 en 2017 volgens Li Edelkoort

Hoewel de mode dus dood is, presenteerde Edelkoort toch haar visie op de herfst- en wintercollecties van 2016 en 2017. FashionUnited selecteerde een aantal praktische tips van de trendforecaster.

1. Bruin
"Bruin komt terug, voor het eerst sinds twintig jaar. Je kunt nu bijvoorbeeld bijna nergens een bruine tas of schoenen kopen. Volgend jaar wordt bruin veel gecombineerd met grijs, zodat we er aan wennen. De kleur heeft namelijk een lange tijd nodig om terug te komen."


2. Ruiten
Eén van de trends voor volgend jaar winter gaat over anarchisme, waarbij mensen vooral zichzelf verfraaien, onder ander met veel tatoeages. "Als je de kleding analyseert is het juist heel traditioneel: tweed jasjes en plooirokken. Ook veel ruiten. Die trend kost ook tijd om terug te komen, want we komen van een lange bloemenperiode."


3. Ceinturen
"We gaan een ceintuurmoment tegemoet. Let op, daar valt veel geld in te verdienen."


4. Witte kraag
"Ik zie de terugkeer van de witte kraag. Bij Comme des Garçons zag ik het al. Het gaat om een grote, stevige witte kraag."


5. Rugzak
"Dat blijft de it bag"


6. Dekens
In de active wear ziet ze vooral veel inspiratie uit dekens. Niet alleen jassen om in weg te kruipen, maar ook veel 'dekenmotieven'.


7. Gelaagdheid
In de active wear ziet ze ook veel gelaagdheid. Denk aan bodywarmers en shorts over leggings.


8. Mat
De kleuren zijn niet meer shiny, maar mat. Verder ziet ze 'kleuren die pijn doen'. Koraalrood met grijs bijvoorbeeld.


9. Veters
"Een enorme tendens," aldus Edelkoort, "zijn bontgeweven veters."

Anti Fashion
LI EDELKOORT
Lidewij Edelkoort
mode isdood
trendforecaster
Trends