• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nieuwe mode broedplaats De Wasserij brengt alle lagen van de industrie bij elkaar

Nieuwe mode broedplaats De Wasserij brengt alle lagen van de industrie bij elkaar

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Nog maar een week totdat De Wasserij in Rotterdam open gaat voor het grote publiek. Vanaf augustus hebben diverse ontwerpers, fotografen, stylisten en andere creatievelingen langzaamaan het pand betrokken. Het resultaat is een plek voor jong en oud en elke laag van de industrie waar kruisbestuiving kan plaatsvinden. FashionUnited werd uitgenodigd voor een pers preview en kon die kans niet laten schieten.

Zoals de naam doet vermoeden bevindt de nieuwe broedplaats zich in een oude industriële wasserij in Rotterdam-Noord. Op de plaats van het huidige verzorgingshuis dat naast het pand staat, was vroeger een ziekenhuis waarvoor alle materialen in het massale pand van De Wasserij gereinigd werden. Eerlijk is eerlijk: het is even zoeken naar De Wasserij. Het zit namelijk verstopt tussen gebouwen en is omringd met hekken. “Die hekken gaan open en er komt ook een koffiebar zodat de residenten, maar ook de buurt hier iets kan komen drinken,” zo vertelt Esther Munoz Grootveld, de programmamanager van De Wasserij.

Tekst loopt verder na de foto.

In het pand zijn drie ‘niveaus’ van werkplekken te vinden, zo vertelt Munoz Grootveld tijdens de preview. Er zijn open werkplekken voor bijvoorbeeld studenten die bezig zijn met hun afstudeerprojecten, studio’s start-ups binnen de mode en grotere studio’s voor commerciële bedrijven zoals pr-bureau’s. In totaal is er plek voor 50 creatievelingen - dertig daarvan zijn nu al gevuld. Alle residenten hebben een gemeenschappelijk belang: zij willen het modesysteem veranderen. Of dit nu gaat over de productiemethoden of de toegankelijkheid van mode voor iedereen. De laatste plekken worden dan ook door middel van strenge voorwaarden toegewezen. “We willen namelijk wel dat iemand een open door policy heeft, zodat echt samenwerking kan ontstaan. Ook is het belangrijk dat het echt een toevoeging is aan de groep die hier nu al zit,” aldus Munoz Grootveld. Bewoners zijn bijvoorbeeld modeontwerper Berend Brus, schoenontwerper Jolanda van Eijk van het merk Eijk, lingerie merk Ari van Twillert van Lidewij van Twillert, ontwerpstudio Dennis Vanderbroeck en stylist Bernadette van Wijlen. Kruisbestuiving is al ontstaan in de korte maanden dat De Wasserij vol liep. Zo hielp Van Wijlen met de styling van de campagnefoto’s voor het Getting Closer Fashion Festival, de officiële opening van De Wasserij. Hiervoor werd onder andere kleding gebruikt van bewoner Isabell Schulz.

Tekst loopt verder na de foto.

Van boven naar onder: Jolanda van Eijk, Berend Brus en Lidewij van Twillert in de laatste twee foto’s

Fashion hub De Wasserij verbindt mode creatievelingen

Uiteindelijk moet De Wasserij vooral een springplank zijn voor creatievelingen die alternatieven zoeken voor het bestaande modesysteem. “Als de bewoners groeien kunnen ze bijvoorbeeld doorstromen naar een grotere studio hier in het pand of naar een atelier ergens anders,” aldus Munoz Grootveld. De nieuwe broedplaats geeft niet alleen een fysieke plaats aan de creatievelingen, maar wil ze ook echt verder helpen met hun carrière. Zo komt er een programma voor de professionals met bijvoorbeeld ‘Hoe bepaal ik de prijs voor een item?’ of ‘Hoe start ik met PR?’. Ook lopen de gesprekken met het MBO onderwijs om leerlingen een leerplek te geven in het pand. Zo kan het gat tussen het MBO en de markt verkleind worden. Leerlingen kunnen in de praktijk ervaren wat in mode werken betekent of assisteren bij de productie van opdrachten.

Tekst loopt verder na de foto.

Want ontwerpers kunnen namelijk terecht in het maaklab van de Wasserij. Een naaiatelier wat afgehuurd kan worden, maar ontwerpers zijn ook bezig met het opzetten van een zeefdruk machine en zelfs een lasercutter komen in het maaklab te staan. Ontwerpers kunnen bijvoorbeeld kiezen om de machine die zij zelf hebben aangeschaft, te plaatsen in het maaklab en op die manier beschikbaar te stellen aan andere creatievelingen. Zo neemt het geen ruimte in, in hun studio’s en scheelt het hen in kosten voor bijvoorbeeld onderhoud. “De hemel voor ontwerpers,” aldus ontwerper Isabell Schulz tijdens de perspreview. Zij is een van de personen die actief bijdraagt aan de machines in het maaklab.

De dromen voor De Wasserij zijn groot, zo blijkt maar weer tijdens de rondleiding en in het gesprek met Munoz Grootveld. Zo droomt ze van een designer residence waar ontwerpers uit het buitenland bijvoorbeeld drie maanden een werkplek krijgen in De Wasserij. Ook wil SKAR, de eigenaar van het pand en die kunstateliers in Rotterdam beheert, dat er samenwerking komt tussen diverse creatieve hubs. Met een systeem van credits kunnen ontwerpers gebruik maken van verschillende labs en werkplaatsen in de stad. Het is nog toekomstmuziek benadrukt Munoz Grootveld, maar er is zeker iets in beweging gezet in Rotterdam. Ontwerper Dennis Vandebroeck heeft altijd al een liefde gehad voor Rotterdam en heeft er altijd zijn werkplek gehad. “Hier is nog alles mogelijk,” aldus de ontwerper. Munoz Grootveld is het ermee eens. “In andere steden vind je dit soort ruimtes niet meer.”

Het is duidelijk dat er een hoop broeit binnen de Wasserij. Bewoners zijn vrolijk en nieuwsgierig naar elkaar. Machines zijn druk bezig met productie en het is de vraag wat voor moois nog meer uit deze nieuwe Rotterdamse plek voortkomt.

Op 16 en 17 november vindt het Getting Closer Fashion Festival plaats in De Wasserij. Men kan kennismaken met de lokale ontwerpers maar ook workshops volgen en films en talks bijwonen. In een ‘pop-up street’ zijn ook items te koop van de creatievelingen. Op zaterdag is De Wasserij geopend van 11:00 tot en met 19:00 uur en op zondag van 11:00 tot en met 17:00. Entree is op basis van donatie.

Hoofdbeeld: studio Isabell Schulz door Hannelore Smilde

Beelden gebouw: Frank van Hanswijk

Beelden bewoners: Hannelore Smilde

De Wasserij
Rotterdam