• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ralph Lauren beschuldigd van toe-eigenen Mexicaanse inheemse ontwerpen

Ralph Lauren beschuldigd van toe-eigenen Mexicaanse inheemse ontwerpen

Door AFP

21 okt 2022

Mode

Beeld: Nadine Ijewere, Ralph Lauren

Het hoofd van een Mexicaanse commissie voor culturele zaken en de vrouw van de president van het land heeft donderdag het Amerikaanse modemerk Ralph Lauren beschuldigd van het plagiëren van inheemse ontwerpen. "Hey Ralph: we realiseerden ons al dat je echt van Mexicaanse ontwerpen houdt", schreef Beatriz Gutierrez op sociale media.

"Door deze ontwerpen te kopiëren plegen jullie echter plagiaat, en zoals jullie weten is plagiaat illegaal en immoreel," voegde Gutierrez, die getrouwd is met president Andres Manuel Lopez Obrador, eraan toe.Ze postte een foto van een Ralph Lauren gelabelde jas waarvan ze zei dat het ontwerp overeenkwam met dat van de Mexicaanse gemeenschappen van Contla en Saltillo. "Erken het tenminste. En hopelijk compenseert u de oorspronkelijke gemeenschappen die dit werk met liefde doen en niet voor miljoenenwinsten," voegde Gutierrez, een journalist en schrijver, eraan toe.

Mexico hekelt regelmatig wat het plagiaat noemt van buitenlandse ontwerpers van de motieven, het borduurwerk en de kleuren van zijn inheemse gemeenschappen. De Latijns-Amerikaanse natie heeft eerder klachten ingediend tegen grote kledingmerken als Zara, Mango en Shein. Het kreeg in 2020 een verontschuldiging van de Franse ontwerpster Isabel Marant voor het gebruik van de traditionele patronen van een inheemse gemeenschap in het westen van Mexico.

Lees ook:
Cultural appropriation in de mode: Wat is het en is het te voorkomen?

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking naar het Nederlands door Caitlyn Terra.

Cultural Appropriation
Ralph Lauren