• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Dit zijn de denimwinkels waar liefhebbers neerstrijken

Dit zijn de denimwinkels waar liefhebbers neerstrijken

Door Marjolein Stormezand

23 okt. 2017

Retail

Nederland ziet zichzelf als spijkerbroekenland met Amsterdam als denimhoofdstad. De gemiddelde Nederlander bezit, volgens onderzoek door Ruigrok Netpanel, 5,4 spijkerbroeken en dat biedt ondernemerskansen. De jeans is populair. Het is een egalitair, praktisch, duurzaam en vooral: een betaalbaar kledingstuk.

Dat laatste is niet altijd waar. Echte denimheads leggen makkelijk 400 euro neer voor een stuk indigo. En het is ook niet zo dat alle jeans maar praktisch moet zijn of zo egalitair is. Liefhebbers van denim gaan juist op zoek naar broeken waarin persoonlijkheid zit. Een jeans waarvoor andere denimheads hun hoofd draaien. Die broeken koop je aanvankelijk ook niet bij de eerste de beste katoenhandelaar maar bij een multi-brand store met verstand van zaken. Zoals deze:

EBB18 Groningen

Denimguru Erwin, Blauwbloed Jaap, Erik de Viking en Motor Rik. In de Groningse jeanswinkel EBB18 staan deze mannen als sinds 1979 klaar. Erwin en Jaap, die de winkel ooit begonnen met het idee een jeansinsituut te worden. En dat zijn ze. "Geen blabla-winkel maar een puur en authentiek Groninger bedrijf," zoals ze zelf omschrijven op de website. Hun enige wens: dat de klant met de perfecte spijkerbroek de winkel verlaat. In de collectie: onder adere Naked & Famous, Kings Of Indigo en de Levis Curve-ID jeans.

Black & Blue Nijmegen

Op de Hatertseweg 23 B is Black & Blue gevestigd, een jeanszaak voor mannen die van het buitenleven houden. Én van barbecue. Die zaken bespreken de twee eigenaren Barry van den Heuvel en Sjors Coolen dan ook het liefst met de klant terwijl hij in Amerikaanse sferen een broek past. Rust, vriendschap, brotherhood, dat zijn drie woorden waaraan de winkel zich graag verbindt. Black & Blue biedt merken als Lee en nieuwere jeansmerken zoals Indigofera, Eat dust en Benzak aan.

Denoism Rotterdam

Meer dan twee jaar geleden openden Niek Logger en Marco Ouwerkerk Denoism in de Hofbogen Rotterdam. Een ‘hangplek’ voor de jeansfreak waar je ook voor een kop koffie terecht kunt. Vorig jaar presenteerden de mannen de eerste Rotterdamse Jeans: de D.16, een op maat gemaakte broek. De rits, labels en knopen mag de klant zelf bepalen. De basisprijs van zo’n custom-fitbroek is 400 euro. Naast de D.16, die in het atelier wordt gemaakt, verkoopt de winkel ook merken zoals: Libertine-Libertine, Livid Jeans en Denim.lab.

Denim City Winkel Amsterdam

In Denim City in de Hallen, een hotspot in Amsterdam-West, werd een jaar geleden een denimwinkel geopend. De winkel werd gestart met het idee geld te genereren voor de stichting, zo vertelde Denim City manager Harm Magis in april aan FashionUnited. Over de winkel zei hij: “De winkel is heel erg blauw. We horen wel eens ‘wel heel blauw’, maar wij vinden dat juist mooi.” Winkelmanager Frans Torcque vertelde toen: “We hebben een heel divers publiek, van echte denimliefhebbers uit de hele wereld die langskomen als ze in Amsterdam zijn. De collectie biedt unieke items, maar ook klassieke spijkerbroeken en vintage jeans.

Foto: Denim City Winkel

De Rode Winkel Utrecht

Op dezelfde plek waar het bedrijf in 1837 begon, werd in april De Rode Winkel van de zesde generatie van de familie Broekman heropend. Daan, Pauline en Wouter Broekman staan nu aan het roer bij het 180-jarige familiebedrijf en door het faillissement enkele jaren terug zagen ze de kans om opnieuw te beginnen. Verwacht geen high-techwinkel maar een plek waar huiselijkheid regeert. Precies zoals de eigenaren het graag hebben. "Het moet een plek zijn waar de klant juist de tijd vergeet. Waar je op je gemak twee uur koffie drinkt. Hoewel het natuurlijk altijd om de jeans gaat." Medewerkers van de Rode Winkel zijn opgeleid als jeansspeciaist. Op vrijdag en zaterdag kun je er je jeans ver- en herstellen. Voor de 180e verjaardag van het bedrijf strikte De Rode winkel Lee en Nudie Jeans voor exclusieve gelimiteerde ontwerpen.

Foto: De Rode Winkel / Fotograaf Maarten Willemstein Amsterdam

Neighbourhood Arnhem

Een mancave, jeanswalhalla en restaurant in één. Vrouwen zijn er welkom, maar eigenaar Pim Wiggers is de winkel begonnen om de man in zijn kracht te zetten. Neighbourhood richt zich vooral op de werkende man, die na het kopen van een jeans een hap kan eten bij eetcafé 8-bit. Merken als Universal Works, YMC en Levi’s Vintage zijn er te vinden.

En verder..

Baretta in Den Haag

Merken: Naked & Famous Denim, Denham The Jeanmaker, Nudie Jeans, Benzak Denim Developers, Tigha

B.O.B. (Best of brands) in Hoogland

Merken: Butcher of Blue, Diesel, Levi’s, Drykorn, Denham, Nudie Jeans

Ray Brandstore in Delft

Merken: Blue de Genes, Kings of Indigo, Denham, Lee

Tenue de Nimes in Amsterdam

Merken: Acne, Tenue de Nimes, Japan Blue, Levi’s, Agolde

Rambam in Eindhoven

Merken: Benzak Denim Developers, G-Star, Kuyichi, Butcher of Blue

Bekijk hier de winkels op de kaart

In Oktober besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

Homepagefoto: De Rode Winkel / Fotograaf Maarten Willemstein Amsterdam